Gemeente Haren

GroenLinks en Partij van de Arbeid praten verder met Christenunie

Informatieronde

05/02/2009

Na het opstappen van de VVD uit de coalitie met GroenLinks en PvdA is een minderheidscollege ontstaan in Haren. Overgebleven partijen hebben aangekondigd op zoek te gaan naar een derde partij om te komen tot een coalitie die kan bogen op een meerderheid in de Harense gemeenteraad. Daartoe heeft GroenLinks het initiatief genomen tot een informatieronde. De VVD heeft aangekondigd hier niet aan deel te willen nemen.

De afgelopen twee weken is er door GroenLinks met drie partijen gesproken. Dit zijn Christenunie, D66 en CDA. De eerste gespreksronde heeft het volgende opgeleverd:

* Christenunie is bereid de coalitie te ondersteunen. De afgelopen jaren heeft de Christenunie zich positief opgesteld ten opzichte van het gevoerde beleid, en ziet daarom voldoende basis om de continuïteit te waarborgen.

* D66 staat positief ten opzichte van het coalitieakkoord van 2006, maar heeft op een aantal punten bedenkingen bij de uitwerking door het college. D66 ziet primair een rol weggelegd voor Christenunie om de coalitie te versterken. D66 ziet geen voor zichzelf geen winstpunten in deelname aan een nieuw college.
* Het CDA heeft stevig oppositie gevoerd, alhoewel de partij zich kan vinden in de hoofdlijnen van het coalitieakkoord. Ten aanzien van nieuwbouw Raadhuis/Raadhuisplein en verplaatsing sport liggen er een aantal tegenstellingen, waarvan het CDA zich afvraagt of die overbrugbaar zijn. Hierover zijn expliciet twee vragen op tafel gelegd. CDA merkt op dat coalitie deelname niet eenvoudig ligt, vanwege de opstelling uit de afgelopen drie jaar en hoe een eventuele deelname nu kan worden uitgelegd aan de achterban.

In een tweede gesprek met CDA is door GroenLinks en PvdA op basis van een beantwoording van beide gestelde vragen getracht te zoeken naar een overbrugging van de gesignaleerde tegenstelling. In een open en positief gesprek is gezamenlijk onderzocht wat de kenmerken zijn en bewegingsruimte is in beide kerndossiers. Het CDA heeft na intern beraad te kennen gegeven niet verder te willen praten, omdat het CDA geen kans ziet de verschillen in opvatting te overbruggen.

Daarmee eindigt de informatieronde. De conclusie is daarmee helder: alleen Christenunie is bereid tot toetreding tot en nieuwe coalitie. GroenLinks en Partij van de Arbeid hebben Christenunie daarom uitgenodigd om gesprekken te starten om te komen tot een nieuwe coalitie. Zodra daarover resultaten vallen te melden zullen partijen daarover informatie verschaffen.