Vlaamse Overheid

voor 10 Centra voor algemeen Welzijnswerk (CAW's)

Minister Heeren maakt 600.000 euro vrij voor 10 Centra voor algemeen Welzijnswerk (CAW's)

Veerle Heeren Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin

donderdag 5 februari 2009

Minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Veerle Heeren wil een sterk partnerschap uitbouwen met de centra algemeen welzijnswerk (CAW's) om hulp te bieden aan kwetsbare mensen in de samenleving. Het gaat om mensen die in armoede leven, thuislozen, slachtoffers van geweld, kinderen die lijden onder een vechtscheiding, alleenstaanden die het moeilijk hebben, jongvolwassenen die in de knoei zitten, ex-gedetineerden,...

Zij legde daartoe in het Vlaams Parlement een decreet neer dat de opdrachten en de organisatie van de 27 centra voor algemeen welzijnswerk in Vlaanderen en Brussel op een nieuwe leest schoeit. Centraal staat daarin een laagdrempelig en breed toegankelijk onthaal voor een ruime waaier van welzijnsvragen en een psychosociaal begeleidingsaanbod voor zeer kwetsbare personen in nauwe samenwerking met alle relevante private en openbare voorzieningen.

Vlaams minister Heeren besliste vandaag een belangrijke stap te zetten voor een betere subsidiëring van de CAW's. Door een historisch gegroeide situatie, worden de CAW's immers ongelijk gesubsidieerd voor hun personeels- en werkingskosten. Minister Heeren trekt nu een budget van 600.000 EUR uit om de subsidiëring van 10 CAW's die minder ontvangen dan het gemiddelde subsidiebedrag voor een personeelslid in de sector op te trekken (*). Zodoende zullen alle Vlaamse CAW's (er zijn 27 er in totaal) tenminste 56.580 EUR per personeelslid ontvangen. Voor sommige CAW's betekent dit een verhoging van méér dan 1000 EUR tot meer dan 3500 EUR per personeelslid op jaarbasis. Dit stelt deze centra in staat hun financiële leefbaarheid te verhogen en in het bijzonder de tewerkstelling van hun medewerkers veilig te stellen zodat zij hun werking voor de kwetsbare mensen in onze samenleving verder kunnen uitbouwen.

De Federatie van de autonome centra voor algemeen welzijnswerk sloot tegelijk een `Heerenakkoord' met de minister om met de subsidie-enveloppes van de beter gesubsidieerde centra structureel meer personeel te werk te stellen dan het erkende aantal. Op die manier komen er 10 voltijdse banen bij in de Vlaamse CAW's.

(*) de 10 CAW's wiens subsidie dit jaar wordt opgetrokken:

CAW Zenne en Zoniën (Halle-Overijse)

CAW Delta (Lennik-Dilbeek-Ninove-Asse)

CAW Vilvoorde (Vilvoorde)

CAW Piramide (Kortrijk-Menen)

CAW De Poort (Brugge-Torhout-Blankenberge)

CAW Regio Aalst (Aalst)

CAW 't Verschil (Limburg)

CAW Regio Dendermonde (Dendermonde)

CAW De Kempen (Turnhout-Herentals-Mol-Geel-Hoogstraten)

CAW De Papaver (Ieper-Veurne-Diksmuide)

Voor meer persinformatie kunt u terecht bij:

Mevr. Nancy Ramael, Communicatiemedewerker Tel: 02 552 64 43
GSM: 0499 60 16 30
Email: persdienst.vanackere@vlaanderen.be