FNV

5-2-2009

Vrouwenbond wil scholing mannen in zorgtaken

Werkloosheid maakt mannen ongezonder en ongelukkiger dan vrouwen. Het is daarom in hun eigen belang om scholing te krijgen over een betere werk-privé balans. Tegelijk kunnen we vrouwen leren om harder te onderhandelen over hun salaris. De FNV Vrouwenbond wil de scholing in het kader van de werktijdverkorting hiervoor gebruiken.

Hier de volledige tekst van de oproep van bestuurslid Petra Verdonk, voorzitter Anya Wiersma en directeur Tineke van der Kraan van de FNV Vrouwenbond:

Werktijdverkorting? Bied mannen scholing over zorgtaken!

De economische crisis slaat in Nederland hard toe. Minister Donner van Sociale Zaken heeft de Bijzondere Regeling Werktijdverkorting ingesteld voor bedrijven die door de kredietcrisis aan acuut omzetverlies lijden. Tegelijkertijd streven velen, onder andere diverse werkgevers en de FNV, ernaar om de tijd die vrijkomt via deze regeling te gebruiken voor scholing. Eén onderwerp is echter nog niet in de discussie genoemd.

In een recente studie onderzocht Irma Mooi-Reci het effect van een periode van werkloosheid op het salaris in de toekomst. Vrouwen accepteren sneller dan mannen een baan onder hun niveau. Hierdoor hebben zij ook op langere termijn een lager salaris. Ook weten we dat werkloosheid mannen gemiddeld harder treft dan vrouwen, als het gaat om hun welbevinden. Kort samengevat: werkloosheid kost vrouwen meer geld, maar kost mannen meer van hun gezondheid.

Mannen ongezond en ongelukkig Werkloosheid kan een gezonde leefstijl belemmeren, onder andere doordat mensen minder geld uitgeven aan gezonde voeding of sport, maar weer meer aan alcohol. En mannen hebben vaker alcoholproblemen dan vrouwen. Bovendien zijn mannen ongelukkiger met het niet hebben van betaald werk dan vrouwen. Deze seksespecifieke effecten hangen samen met de sekserollen in onze samenleving, en de betekenis van arbeid.

Vrouwen willen werken én zorgen Vrouwen zouden minder negatieve effecten ondervinden van werkloosheid op hun gezondheid, omdat hun grotere investering in ándere rollen, zoals de moederrol, hen beschermt. Nederlandse vrouwen willen graag werken én zorgen. Tegelijkertijd geven mannen en vrouwen toe dat de verdeling van zorgtaken verre van gelijk is, hoewel velen van hen wel vinden dat dit meer gelijk zou moeten zijn.

Betere werk-privé balans Daarom zou aan de werknemers in bedrijven waar nu de bijzondere wtv-regeling voor geldt, ook scholing moeten worden aangeboden over een betere werk-privébalans. Daar hoort bij: aandacht voor een grotere bijdrage van mannen aan zorgtaken, en een gezondere plaats van betaalde arbeid in het leven van mannen.

{banner_onderhandelen_tcm7-21729.gif} Dan leren we vrouwen ondertussen om harder te onderhandelen over hun salaris. Voor meer gelijkheid tussen mannen en vrouwen, en een betere gezondheid van mannen.

Petra Verdonk, universitair docent Arbeid en Gezondheid Universiteit Maastricht, bestuurslid FNV Vrouwenbond Anya Wiersma, voorzitter FNV Vrouwenbond Tineke van der Kraan, directeur FNV Vrouwenbond