Gemeente Haaksbergen


Nieuwe plek basisschool Los Hoes
05-02-2009 Nieuwe plek basisschool Los Hoes Het terrein bij kantoorgebouw Hassinkborgh in de wijk Hassinkbrink wordt de plek van de nieuw te bouwen onderwijshuisvesting voor basisschool Los Hoes. De wijk Wissinkbrink, die de komende jaren in verband met demografische ontwikkelingen nog niet ontwikkeld zal worden, was voor burgemeester en wethouders geen optie meer. Na een locatiestudie blijkt het terrein tussen de Lavendel, Fluitekruid en Hengelosestraat de beste locatie voor de school die nu in een tijdelijk onderkomen aan de Hondsdraf/Brem in de Hassinkbrink gesitueerd is.

Om de school op de nieuwe plek te realiseren moet het bestemmingsplan herzien worden. Daarvoor wordt een bestemmingsplanprocedure gestart, met de daarbij behorende inspraakmogelijkheden. Dit brengt, zoals het zich nu laat aanzien, enige maanden vertraging in de bouw met zich mee. Bedoeling was om het nieuwe schoolgebouw in augustus 2010 te openen, gekoerst wordt nu op januari 2011. Dit betekent, dat het huidige tijdelijke onderkomen aan de Hondsdraf/Brem nog wat langer gebruikt moet worden.

Locatieonderzoek
Er zijn in de Hassinkbrink drie locaties in overweging genomen. Naast de locatie bij het kantorengebouw Hassinkborgh zijn dat het terrein achter Casa Flora en de huidige plek van de school aan de Brem. De `kantorenlocatie' kwam op meerdere fronten als meest ideaal uit de bus. Gekeken is daarbij naar de verkeersontsluiting en -veiligheid, stedebouwkundige inpassing in de beschikbare ruimte, milieuaspecten, directe beschikbaarheid en spreiding van Haaksbergse basisscholen.

Voldoende ruimte
De beschikbare ruimte biedt voldoende mogelijkheid om er de nieuwe school met een gymvoorziening alsook een voorzieningencentrum te realiseren. Het ontwerp waaraan de architect het afgelopen jaar heeft gewerkt en waarover reeds is gesproken met diverse betrokkenen wordt gebruikt voor de nieuwe locatie. De werkzaamheden die te maken hebben met het ontwerp en bouw van de school gaan gewoon verder, ook gedurende de periode van herziening van het bestemmingsplan. De school wordt voor autoverkeer bereikbaar vanaf de Hengelosestraat. Voor fiets- en voetgangers is de locatie ook direct toegankelijk via de Lavendel. De locatie is groot genoeg om verkeersveilig in te richten. Omvang
Momenteel is in onderzoek wat de exacte omvang van de nieuwe school wordt. Gezien de demografische ontwikkelingen wordt de behoefte aan schoollokalen in Haaksbergen nu opnieuw beoordeeld. Ook voert de gemeente een onderzoek uit naar het gebruik van binnensportaccommodaties in Haaksbergen. Daarbij wordt onder andere gekeken naar intensiteit van gebruik, kwaliteit van de accommodaties en benodigde investeringen. Afhankelijk daarvan wordt een besluit genomen over de bouw en omvang van de gymzaal bij de school die ook 's avonds door derden gebruikt zal kunnen worden. Bij de nieuwe school is tevens ruimte voor een voorzieningencentrum, zoals dat ook op de andere locaties bedoeld was. Woningcorporatie Domijn heeft eerder aangegeven dit voorzieningencentrum te willen realiseren.

Informatieavonden
Omwonenden van de `kantorenlocatie', vertegenwoordigers van school, ouderraad, wijkraad en overige geĂŻnteresseerden kunnen zich nader laten informeren over de nieuwe locatie tijdens een informatieavond. Deze vindt plaats op woensdagavond 18 februari om 19.30 uur bij Restaurant Evers. Voor omwonenden van de huidige locatie aan de Hondsdraf/Brem vindt ook een informatieavond plaats. Omdat zij andersoortige vragen hebben, is gekozen voor een aparte bijeenkomst. Deze bijeenkomst is op donderdag 19 februari, wederom om 19.30 uur bij Restaurant Evers.