Gemeente Alphen aan den Rijn

krijgt ruim 10 miljoen euro voor uitvoering Wmo-taken

Participe krijgt ruim 10 miljoen euro voor uitvoering Wmo-taken

Het college van b. en w. heeft aan Participe een voorlopige subsidie van 10.881.024 euro verstrekt voor het jaar 2009. Met dit geld gaat Participe Wmo-activiteiten uitvoeren, individuele verstrekkingen financieren en de gemeentelijke welzijnsaccommodaties beheren. Wethouder Hub van Wersch is tevreden met dit resultaat. Participe krijgt voor de uitvoering van de taken meer subsidie van de gemeente dan voorheen de beide stichtingen Welzijn en Zorgwijzer bij elkaar.

Productsubsidiering
Participe is op 1 oktober 2008 ontstaan uit de voormalige stichtingen Welzijn en Zorgwijzer en is voor de gemeente de uitvoeringsorganisatie voor de Wmo-taken. De directeur van Participe, Willem Draaisma, ziet kansen in de samenvoeging. Het is een uitdaging om deze unieke samenvoeging van welzijn en zorg verder uit te werken. De begroting van Participe is de eerste productbegroting binnen de gemeente die voor subsidiering is ingediend en dient als pilot voor de introductie van productsubsidiering voor professionele instellingen in Alphen aan den Rijn. De begroting bestaat uit een activiteitenbegroting, de begroting accommodatiebeheer en een productenboek.

Uitvoering Wmo-taken
Een nieuwe taak voor Participe is het beheer van de gemeentelijke welzijnsaccommodaties. Daarnaast voert Participe dezelfde taken uit als voorheen de beide stichtingen. Bijvoorbeeld het bevorderen van de sociale samenhang door samen met bewoners activiteiten in buurten te organiseren, het aanbieden van activiteiten aan zowel jongeren, ouderen als allochtonen en het geven van informatie, advies en ondersteuning aan mensen met een hulpvraag op het gebied van de Wmo. Vrijwilligers kunnen rekenen op meer ondersteuning. Ook de individuele verstrekkingen, zoals Hulp bij het Huishouden, rolstoelen en woningaanpassingen lopen via Participe.

Overgangsjaar
Het jaar 2009 is een overgangsjaar. Eén uitvoeringsorganisatie, de introductie van de productsubsidiering en het vernieuwde accommodatiebeheer zijn nieuwe elementen voor zowel Participe als de gemeente. Het definitieve subsidiebedrag wordt volgend jaar vastgesteld op basis van de resultaten. Om een goede basis te hebben voor de subsidieverlening vanaf 2010, zijn er verschillende benchmarks uitgevoerd. De uitkomsten hiervan worden meegenomen in de nog op te stellen meerjarenbegroting.

© Gemeente

Alphen aan den Rijn

Stadhuisplein 1

2405 SH Alphen aan den Rijn

Tel: 0900 - 481 11 11

Fax: (0172) 46 55 64

gemeente@alphenaandenrijn.nl

Postbus 13, 2400 AA

Alphen aan den Rijn