NEN


Verkenning naar norm voor telefonische bereikbaarheid

donderdag 5 februari 2009, 15:53

NEN is benaderd met de vraag of het mogelijk is een norm te ontwikkelen voor telefonische bereikbaarheid. Telefonische bereikbaarheid is van invloed op het contact tussen organisaties en hun omgeving. Door de kwaliteit van de telefonische bereikbaarheid te meten, krijgt een organisatie inzicht in de wijze waarop contacten met de omgeving tot stand worden gebracht. Dit is zowel voor commerciële als niet-commerciële organisaties relevant.

Er is veel discussie over de inhoud van goede telefonische bereikbaarheid. In de praktijk blijkt dat telefonische bereikbaarheid op verschillende manieren kan worden gemeten en dat aan de metingen verschillende interpretaties kunnen worden gegeven. Het is daarom vaak onmogelijk voor een organisatie om haar eigen telefonische bereikbaarheid te benchmarken met andere organisaties of branches.

Inzicht in bereikbaarheid
Met bereikbaarheidsnormen en een gestandaardiseerde meetmethode krijgen organisaties een objectief en statistisch verantwoord inzicht in hun telefonische bereikbaarheid. Dit biedt de mogelijkheid tot benchmarking. Organisaties kunnen de norm gebruiken voor het (her)inrichten van de processen en werkwijze om zo bellers op een adequate manier te woord te staan.

Informatiemiddag
De komende tijd voert NEN een verkenning uit naar het draagvlak voor de ontwikkeling van een norm voor telefonische bereikbaarheid. De studie moet de belanghebbende partijen identificeren die willen participeren in de ontwikkeling van de norm. Ook moet de studie duidelijk maken of er voldoende tijd en (financiële) middelen beschikbaar zijn om de norm(en) tot stand te brengen. Op maandag 30 maart 2009 wordt bij NEN een informatiemiddag georganiseerd waarin de resultaten van de verkenning worden gepresenteerd en waarin wordt besloten of en hoe het normalisatietraject voor telefonische bereikbaarheid van start gaat.

Meer informatie en deelname
De informatiedag is gratis en vindt plaats bij NEN, Vlinderweg 6, 2623 AX te Delft. Voor meer informatie en deelname: drs. Gertjan van den Akker, normalisatie-adviseur bij NEN, telefoon (015) 2 690 426, e-mail: gertjan.vandenakker@nen.nl.