Productschap Diervoeder

Registratie Diervoeder Hygiëne Verordening

Bestemd voor: alle Nederlandse (diervoeder)bedrijven en hun afnemers in de (detail)handel

Per 1 januari 2006 moeten alle bedrijven die onder de reikwijdte van de Diervoeder Hygiëne Verordening (DHV) vallen, geregistreerd worden bij en/of erkend worden door de Voedsel- en Warenautoriteit (VWA). Tijdens controles uitgevoerd door de VWA blijkt dat nog niet alle bedrijven geregistreerd of erkend zijn bij de VWA. Dit heeft ertoe geleid dat de VWA extra aandacht aan dit onderwerp zal besteden tijdens haar controles in 2009.

Diervoeder Hygiëne Verordening?

Per 1 januari 2006 is de Europese Diervoeder Hygiëne Verordening (Vo. (EG) 183/2005) van kracht. Een belangrijk punt in de DHV is onder meer dat er een registratieplicht is voor alle bedrijven die activiteiten uitvoeren in de diervoedersector. Tevens dienen een aantal bedrijven een erkenning te hebben.

Wanneer dient een tussenhandelaar geregistreerd te worden?

Tussenhandelaren, die voeders voor landbouwhuisdieren verkopen aan veehouders of particulieren, dienen geregistreerd te zijn bij de VWA. Met landbouwhuisdieren worden bedoeld "die dieren die gewoonlijk door de mens worden gevoederd en gehouden, en die worden gegeten dan wel waarvan de producten worden geconsumeerd of een andere bestemming hebben". In ieder geval zijn de volgende diersoorten landbouwhuisdieren: rundvee, varkens, pluimvee, paarden, konijnen.

Let op: deze registratieplicht geldt ook voor tussenhandelaren en detailhandelzaken in landbouwhuisdiervoeders aan particulieren.

Er zijn wel enkele uitzonderingen die niet onder de DHV vallen, nl
* Detailhandel van gezelschapsdiervoeders;
* Bedrijven die uitsluitend huisdiervoeders transporteren naar de detailhandel van gezelschapsdiervoeders. (Let op: bedrijven die verpakte landbouwhuisdiervoeders transporteren naar de boer, vallen wel onder de DHV).

Tijdens controles, uitgevoerd door de VWA, blijkt dat nog niet alle tussenhandelaren in lanbouwhuisdiervoeders geregistreerd of erkend zijn bij de VWA. Dit heeft ertoe geleid dat de VWA extra aandacht aan dit onderwerp zal besteden tijdens haar controles in 2009.

Hoe registreren?

Wij bieden u de mogelijkheid om u via de basisregistratie (Verordening PDV registratie ondernemingen diervoedersector 2003) aan te melden bij het PDV. U kunt dit doen door het bijgevoegde aanmeldformulier in te vullen.

PDV zorgt ervoor dat deze registratie wordt doorgestuurd aan de VWA. U hoeft zich dan dus niet zelf bij de VWA aan te melden in het kader van de DHV.

Waarom Registratie?

De registratie is van belang omdat diervoederbedrijven (met of zonder GMP+ certificaat) en veehouders uitsluitend diervoeders mogen inkopen bij geregistreerde dan wel erkende bedrijven (Vo. (EG) 183/2005, art. 5, punt 6) .

Bijzonderheden

Dit bericht wordt verspreidt aan alle bij het Productschap Diervoeder gekende bedrijven. Deze bedrijven beschikken daardoor al over een registratie bij zowel PDV als VWA. Om ook die bedrijven te bereiken die nog niet over een registratie beschikken verzoeken wij u dit bericht door te geven aan de (tussen)handelaren en detaillisten die diervoeders bij u afnemen.

Voor meer informatie over registraties en erkenningen verwjizen wij u naar een eerder gepubliceerde nieuwsbrief over dit onderwerp, d.d. 2 november 2005. Voor vragen kunt u contact opnemen met het Productschap Diervoeder, tel. 070-3708215.