Gemeente Amersfoort
Persbericht Gemeente Amersfoort - donderdag 5 februari 2009

Strengere handhaving op hinderlijk geparkeerde fietsen

Amersfoort is een fietsstad en de gemeente investeert in goede voorzieningen voor fietsers. Zo zijn er op meerdere plekken in de binnenstad gratis bewaakte fietsenstallingen. En bij station Amersfoort en Amersfoort Schothorst zijn de elektronisch bewaakte fietsenstalling in 2009 gratis. Ondanks deze voorzieningen worden op verschillende plekken in de stad fietsen hinderlijk neergezet. De gemeente Amersfoort gaat daarom strenger handhaven op verkeerd geparkeerd fietsen. Het college heeft het aantal locaties waar verkeerd geparkeerde fietsen kunnen worden verwijderd uitgebreid.

Fietsen dienen neergezet te worden op de plekken die daarvoor bestemd zijn. Bij de stations moeten fietsen in de stalling staan, in de binnenstad in een van de fietsenstallingen of in een fietsklem.

Verwijderen fietsen bij station Amersfoort Schothorst, Vathorst en binnenstad
Bij station Amersfoort bestaat al langer de mogelijkheid om foutief geparkeerde fietsen weg te halen. Vanaf nu wordt het ook mogelijk om foutief geparkeerde fietsen bij station Amersfoort Schothorst en Amersfoort Vathorst te verwijderen en in delen van de binnenstad; namelijk in de Papenhofstede, Windsteeg, Zevenhuizen, Peperstraat, Haverstraat en Torengang.

Tegengaan van overlast en gevaarlijke situaties
Voordat daadwerkelijk wordt begonnen met het verwijderen van fietsen wordt er een tijd lang gewaarschuwd door middel van stuurhangers die aan verkeerd neergezette fietsen worden gehangen. Pas daarna zal de gemeente deze fietsen daadwerkelijk gaan verwijderen. Hinderlijk geparkeerde fietsen kunnen zorgen voor gevaarlijke situaties, omdat doorgangen geblokkeerd zijn voor bijvoorbeeld hulpdiensten. Tevens kunnen zij een obstakel vormen voor minder valide mensen en de fietsen geven een verwaarloosd straatbeeld.

Noot voor de redactie,