Trots op Nederland

Nieuws

Debat onderzoek naar de besluitvorming rond de inval in Irak

Woensdag vond het debat over het onderzoek naar de besluitvorming rond de inval in Irak plaats, hier kunt u de spreektekst van Rita Verdonk tijdens dit debat lezen:

Voorzitter,
o Buschauffeurs, ambulancemedewerkers en andere hulpverleners die iedere dag worden mishandeld; 20% van de mensen werkzaam in publieke functies krijgt te maken met geweld.
o Ouderen in een verpleeghuis die uren moeten wachten op verzorging. o Kinderen die taal en rekenen niet voldoende beheersen. o Werkloosheid die op de loer ligt.
o Een financieel-economische crisis.
Dit is de werkelijkheid van de Nederlandse burger.

Vandaag praten wij over de werkelijkheid van de Haagse politiek - een debat over `een onderzoek naar de besluitvorming rond de inval in Irak'. In plaats van hier in deze Kamer de problemen van nu in ons land op te lossen, praten we over het wel of niet instellen van een onderzoek, een onderzoek naar politieke afwegingen die in 2002 zijn gemaakt, met de wetenschap van nu.
Natuurlijk was die besluitvorming niet wetenschappelijk onderbouwd en natuurlijk zou de politieke besluitvorming veel beter hebben gekund. Terugkijkend is dat immers altijd zo. Al 6 jaar lang is er een reeks van debatten geweest, zijn er vragen gesteld en antwoorden gekomen, en de laatste maanden heeft die trend zich nog versterkt.

Het zijn debatten met steeds dezelfde argumenten, of er is ineens een burgermailtje, of een achtergehouden brief van een SG. Met een Minister-President die geen duidelijkheid wilde geven en een aantal fractievoorzitters die zich hijgerig voor iedere camera opstelden en daar vertelden over het grote doel in hun leven; een onderzoek naar de besluitvorming rond de inval in Irak.

Voorzitter, wat wordt de Nederlandse burger hier beter van? Helpt dit debat de huidige problemen van de burgers op te lossen? Mogen we in dit debat eindelijk kennis nemen van de visie van het kabinet op de kredietcrisis? Het antwoord is NEE!

Voorzitter, eigenlijk is TrotsopNederland helemaal geen voorstander van een onderzoek, welk onderzoek dan ook. TrotsopNederland zou de Minister-President dan ook gesteund hebben als hij zich niet had laten dwingen tot een onderzoek. Als hij een rechte rug had gehouden en zijn tijd en aandacht was gaan besteden aan de financieel-economische crisis en alle andere problemen in het land.

Doch, de Minister-President kiest de vlucht naar voren en komt ineens met een ander plan. Hij heeft een onafhankelijke commissie benoemd met de Minister-President zelf als opdrachtgever. Een commissie waarin mensen uit de Haagse bestuurlijke elite zijn benoemd. Dit zijn de mensen die elkaar al jaar in jaar uit de baantjes toespelen, die allemaal belangen hebben om de Haagse elite in het zadel te houden. Ministers van Staat, een suggestie van de Minister-President?

En natuurlijk, de burgers doorzien dat; nu vermoeden zij bedrog, achterkamertjes-politiek. Ik kan de Minister-President nu al voorspellen dat we hier over 10 maanden weer staan in de Kamer. Nog steeds in een financieel-economisch crisis en weer debatterend over een onderzoek naar de besluitvorming rond de inval in Irak. Dan gaat het circus van de afgelopen weken zich herhalen en zal dat wederom afleiden van de echte problemen.

Daarom kiest TrotsopNederland nu voor doorpakken; dan wordt de mist in een keer opgetrokken. Wij zijn dus voor een parlementair onderzoek, zodat de Kamer niet buitenspel kan worden gezet: niet door een coalitie-afspraak en niet door een commissie.
Snel helderheid en dan over tot de orde van de dag!

Voorzitter, tot slot twee heldere voorstellen:

1. Parlementair onderzoek; wij dienen als volksvertegenwoordigers onze controlerende taak te kunnen uitvoeren om de waarheid aan het licht te brengen.

2. De commissie Davids: aan het werk zetten om een plan van aanpak te maken om de hulpverleners, politieagenten en buschauffeurs te beschermen.
Dat is in het belang van de burgers in Nederland.

Voorzitter, met verbazing heb ik geluisterd naar het CDA; waarom dit gedraai? Waarom weer op de knieën voor de PvdA? En naar de PvdA; verschillen van mening tussen fracties in de Kamer als reden om geen parlementaire enquête te houden?