Provincie Antwerpen


5/02/2009

Vallen is een ernstig onderschat probleem bij senioren!

Tentoonstelling Valdisni maakt senioren bewust van valrisico's én geeft ook tips om vallen te voorkomen


----------
Wist u dat 20 % van de valpartijen bij senioren ernstige letsels tot gevolg hebben? En dat 33% van de senioren met een heupfractuur als gevolg van een val sterft binnen het jaar? Inderdaad: vallen is een ernstig onderschat probleem bij senioren. Zeker op winterdagen is het dus extra opletten. De expo Valdisni van het Veiligheidsinstituut van de provincie Antwerpen wil alvast goeie tips meegeven om vallen te vermijden. En wat blijkt: het middel om minder te vallen is méér bewegen!

Vallen bij senioren is een ernstig onderschat probleem. Senioren schatten echter hun kans om te vallen niet in op basis van feiten. Senioren jonger dan 75 voelen zichzelf ook niet oud of kwetsbaar, terwijl vallen volgens hen vaak iets is voor oude, zieke mensen. Vallen wordt dus pas een aandachtspunt als men al gevallen is. Valpartijen en de letsels die men erbij oploopt hebben een ernstige impact op de kwaliteit van het leven van senioren. Wist u dat:

ï'§ Meer dan een kwart van de thuiswonende senioren valt minstens één keer per jaar. ï'§ De helft van de 80-plussers valt jaarlijks. In residentiële instellingen ligt dit cijfer nog hoger. ï'§ Bij 65-plussers vallen vrouwen dubbel zo vaak als mannen. ï'§ 20% van de valpartijen hebben ernstige letsels tot gevolg. ï'§ 33% van de senioren met een heupfractuur als gevolg van een val sterft binnen het jaar. ï'§ Slechts 20% van de valincidenten wordt aan de huisarts gemeld.

Meer bewegen = minder vallen
Wil dit zeggen dat senioren best de komende winterdagen binnen moeten blijven? Toch niet helemaal: hoe meer men beweegt, hoe minder vaak men valt of hoe minder snel iemand een ernstig letsel oploopt! Het type van beweging moet natuurlijk aangepast zijn aan het niveau van je gezondheid en je fitheid. Zo blijkt Tai-Chi de ideale vorm van beweging voor valpreventie. Ouderen die een tai-chi programma volgen hebben 47% minder kans om te vallen dan anderen. Tot 18 maanden na de training zijn er bij deze groep duidelijk minder valpartijen en minder letsels. Senioren herwinnen ook zelfvertrouwen door het ervaren van een grotere spiersterkte, betere controle en coördinatie. Op de tentoonstelling Valdisni komt men hier meer over te weten.

Extra tips en aandachtspunten in de expo Valdisni

Nog tot 24 mei loopt er in het Provinciaal Veiligheidsinstituut de expo Valdisni. Van het af en toe 'een steek laten vallen' tot het meer pijnlijke ' van de trap vallen'. De expo Valdisni leert je alles over 'vallen'. Jaarlijks sterven in Vlaanderen honderden mensen na een val of ze lopen een ernstig letstel op met een lang genezingsproces als resultaat. Deze tentoonstelling geeft concrete informatie, demonstraties, proefjes en preventietips voor jong en oud. De expo Valdisni maakt deel uit van een tweejaar durende campagne rond 'Vallen'. Na de succesvolle tentoonstelling 'verdOORie' over geluid en de gevolgen, focust het Veiligheidsinstituut van de provincie Antwerpen nu op Vallen. Naast de thematentoonstelling Valdisni, is er ook een speciale valbus ingericht die twee jaar lang gans Vlaanderen zal rondtoeren om vooral 55+plussers tips te geven om NIET te vallen.

Praktische info

wanneer:

Valdisni loopt tot 24 mei 2009. Open: alle werkdagen van 9 tot 17 uur, zondag van 10 tot 17 uur, zaterdag gesloten.

waar:

Provinciaal veiligheidsinstituut - Jezusstraat 28-30 - 2000 Antwerperpen

(zijstraat van de Meir)

inkom:

Individuele bezoekers: ¤ 3, groepen vanaf 10 personenn moeten steeds vooraf reserveren. Geleid groepsbezoek met gids: ¤ 60/¤ 100 De expo is gratis voor 55+ers en op vertoon van lerarenkaart en studentenkaart !! 10 % korting voor groepen op vertoon van een groepsticket van De Lijn of NMBS - vermeld dit wel vooraf bij reservatie

Vroegboekactie: 50% korting voor groepen die reserveren vóór 16 maart

meer info:

www.provant.be/pvi
Verantwoordelijke gedeputeerde:
Bart De Nijn, N-VA
tel. 03 240 52 60

Perscontacten Provinciaal Veiligheidsinstituut:

Gert Van Daele, projectcoördinator
gert.vandaele@pvi.provant.be tel. 03 203 42 29

Pieter Backx
pieter.backx@pvi.provant.be tel. 03 203 42 06