Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Recessie raakt schoolreisjes niet

Middelharnis, 5 februari 2009 - De meeste scholen zijn de eerste maanden van 2009 traditiegetrouw in de weer om hun jaarlijkse schoolreisje met de leerlingen te plannen. De recessie doet daar niets aan af, zo blijkt uit een landelijke telefonische quickscan in januari 2009 onder 100 scholen in het basis- en voortgezet onderwijs. Dit onderzoek is uitgevoerd door het onafhankelijke internetplatform Schoolreisjes.nl.

Besteding
Gemiddeld zijn scholen van plan bij hun schoolreisjes ¤21,00 per leerling te besteden. Bij meerdaagse reisjes voor groep 7/8 verwachten ze gemiddeld op ¤60,00 uit te komen. Op de vraag of de school rekening houdt met een eventueel verminderde koopkracht van de ouders, antwoordt 83% de ouders met een laag inkomen iets meer te ontzien.

Een beperkt aantal van de ondervraagde scholen (8) organiseert dit jaar geen schoolreisje. Als belangrijkste reden melden zij echter niet het gebrek aan fondsen maar het ontbreken van voldoende participatie door de ouders.

Populaire bestemmingen
Tot de populaire bestemmingen behoren nog altijd dierentuinen, attractieparken of grotere speeltuinen, maar ook bestemmingen met een educatief of sportief karakter scoren zeer hoog. De combinatie "actief en leerzaam" geniet bij 44% van de scholen de voorkeur. Voor de hogere groepen kiest men er nog vaak voor om Op kamp te gaan met een verblijf in een groepsaccommodatie.

Schoolreisje dichter bij school
Bij de ééndaagse schoolreisjes is een duidelijke trend naar bestemmingen "dichter bij school". Als reden worden de fors toegenomen vervoerskosten genoemd. Wanneer busorganisaties tijdens een schoolreisje nog een tweede rit kunnen maken scheelt dit flink in de portemonnee van de school.

Zoeken via internet fors toegenomen
Medewerkers van scholen zoeken steeds vaker op internet naar schoolreisjes. "Dit is ook duidelijk te zien aan de bezoekersaantallen van Schoolreisjes.nl". "Deze zijn in 2008 t.o.v. 2007 namelijk met 30% gestegen, aldus Theo Andela van Schoolreisjes.nl.

Hieronder de 5 schoolreisthema's waar in 2008 via Schoolreisjes.nl het meest op gezocht is:


1. Groepsaccommodaties

2. Op kamp

3. Binnen Speelparadijzen

4. Attractie- / Pretparken

5. Educatieparken

Hieronder de 5 provincies waar in 2008 via Schoolreisjes.nl het meest op gezocht is als schoolreisbestemming:


1. Zuid-Holland

2. Gelderland

3. Noord-Holland

4. Noord-Brabant

5. Overijssel



Ingezonden persbericht