Politie Amsterdam-Amstelland

Getuigenoproep gewelddadige beroving / Cornelis Lelylaan (05/02/09)

De politie is op zoek naar getuigen van een gewelddadige beroving van een 45-jarige vrouw op de Cornelis Lelylaan op maandagmiddag 2 februari, omstreeks kwart voor drie. Het slachtoffer stond met haar auto stil voor een verkeerslicht op de Cornelis Lelylaan bij het station, waar twee mannen op een scooter probeerden om goederen uit haar auto te stelen. Het portier werd daarbij geopend en de vrouw kreeg enkele klappen op haar hoofd met een zwaar voorwerp. Omdat er geen waardevolle voorwerpen in de auto aanwezig waren vertrokken de twee daders op een scooter in onbekende richting.

Getuigen, waaronder de inzittenden van een bestelbusje van vermoedelijk een schildersbedrijf, wordt verzocht contact op te nemen met de recherche van bureau August Allebéplein via 0900-8844. Een anonieme melding kan via Meld Misdaad Anoniem op 0800-7000.

Proef in Amsterdam met klantvriendelijke aangifte van verloren paspoort en rijbewijs / Amsterdam (05/02/09)

Staatssecretaris Bijleveld van Binnenlandse Zaken spreekt haar steun uit voor de proef met een klantvriendelijke aangifte van vermissing identiteitsdocumenten. Aangifte én aanvraag van een nieuw document kunnen nu bij één loket worden geregeld. Valse aangiften worden echter streng aangepakt. Bij naar schatting 10% van de aangiften is sprake van fraude.

De gemeente Amsterdam en de politie Amsterdam-Amstelland hebben, in samenwerking met de ministeries van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en van Verkeer en Waterstaat de aangifteprocedure voor de vermissing van een Nederlands paspoort, identiteitskaart en rijbewijs verbeterd. Deze unieke pilot wordt door het ministerie van Binnenlandse Zaken nauwlettend gevolgd. Bij succes wordt de nieuwe aanpak naar verwachting landelijk ingevoerd.

De belangrijkste wijziging is dat de Amsterdammer bij één loket, het loket burgerzaken, aangifte van vermissing kan doen én direct een nieuw document kan aanvragen. De burger die aangifte doet, vraagt meteen een nieuw document aan en kan binnen één week het nieuwe document ophalen.

Echter, om fraude met identiteitsdocumenten terug te dringen zal het doen van valse aangifte streng aangepakt worden. Als er mogelijk sprake is van misbruik, stelt de politie een onderzoek in. Deze procedure is ingesteld omdat het vermoeden bestaat dat bij ongeveer 10% van de aangiften sprake is van documentfraude.

Strenge controle is noodzakelijk. Jaarlijks worden in Amsterdam maar 4000 van de 18.000 als vermist opgegeven documenten teruggevonden Een deel hiervan wordt misbruikt voor criminele activiteiten. Op een persbijeenkomst op 4 februari hebben staatssecretaris Bijleveld van Binnnelandse Zaken, hoofdcommissaris Welten en directeur Hoff, Dienst Persoons- en Geo-informatie, zich uitgesproken voor een gezamelijke inspanning om de administratieve lasten voor de burger te verminderen en identiteitsfraude aan te pakken. Regiopolitie Amsterdam-Amstelland en de gemeente Amsterdam hebben aangegeven om met de staatssecretaris in gesprek te willen over de mogelijkheden voor een verbeterde informatieuitwisseling tussen politie en gemeente. Voor informatie aan externen (pers e.d.) treedt de afdeling communicatie van de politie Amsterdam-Amstelland op als woordvoerder - tel.nr. 020-5593680.