Boekpresentatie 'Hosselen' van Michael Tedja


Amsterdam, 20090202 -- Het boek Hosselen van Michael Tedja wordt op donderdag 5 februari aanstaande gepresenteerd in de leeszaal van het Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT), van 16.30-17.30. Auteur Michael Tedja zal voordragen uit eigen werk, en wordt geïnterviewd door schrijver/journalist Anil Ramdas.

De hoofdpersoon in dit boek, de hosselaar, neemt zijn Surinaamse achtergrond als vertrekpunt en gaat op zoek naar de wereld. Hij is schilder, schrijver, dichter, muzikant en curator van een internationale tentoonstelling in Nederland. Samen met een aantal geestverwanten uit de wereld van de kunst en zijn vriendin Floor ontplooit hij een fijnmazig web van verhalen. In achtenvijftig facetten bouwt hij met militaire precisie en op een levendige manier een huis voor zijn kunstwerken. Of zoals hij zegt: 'Ik ben waar. Ik vuur vragen af nu mij na een lange, intensieve tocht duidelijk is geworden dat ik schoon ben. Prima in staat om mijn eigen wetten geldig te maken.'

De roman Hosselen is te zien als het opus magnum van Michael Tedja waarin alle facetten van zijn veelzijdig kunstenaarschap samenkomen. Hij schreef het in het kader van het Wakamanproject.

Auteur
Michael Tedja (1971) studeerde aan de Gerrit Rietveld Academie, het Art Institute of Chicago en het Sandberg Instituut. Hij schreef eerder A.U.T.O.B.I.O.G.R.A.F.I.E. en De Aquaholist (verschenen bij resp. Vassalucci en Sea Urchin). Korte teksten en gedichten verschenen in het letterkundig tijdschrift De Revisor. En hij droeg ze voor op de podia van het Crossing Border festival Den Haag, Perdu Amsterdam en Paradiso Amsterdam. In 1998 werd hij genomineerd voor de NPS Cultuurprijs, en in 2001 ontving hij de Charlotte Kohler Prijs. Schilderijen en tekeningen exposeerde hij onder meer in het Stedelijk museum Amsterdam, het Centraal museum Utrecht en in Locust Projects Miami USA. Tedja is sinds 2007 intendant voor culturele diversiteit in de beeldende kunst. Hij cureert in die hoedanigheid in juni 2009 een internationale tentoonstelling Eat the frame!, in galerie Nouvelles Images, Den Haag, waar een catalogus bij verschijnt.

KIT Publishers





Ingezonden persbericht