Minister LNV houdt informatie over gevaarlijke mier geheim


AMSTERDAM, 20090205 -- Uit een conceptnota van minister Verburg van Landbouw, Natuurbeheer en Voedselveiligheid (CDA) blijkt dat de beruchte exotische rode vuurmier in Nederland aanwezig is. De minister weigert echter om documenten met nadere informatie aan de openbaarheid prijs te geven.

Bij verstoring rukken rode vuurmieren (Solenopsis invicta) snel en massaal uit en brengen ze op armen en benen vele steken toe. Aan deze gifsteken, die een brandend gevoel teweegbrengen, dankt de mier zijn naam. Op de plek van de steken ontstaan puisten, die bij openkrabben tot ontstekingen kunnen leiden. Mensen die gevoelig zijn voor het gif, kunnen in shock raken en er zelfs aan overlijden. Ook dieren zijn niet veilig voor de rode vuurmier: zelfs door eierschalen komen ze heen. Bovendien veroorzaken de mieren kortsluitingen, doordat ze worden aangetrokken door elektrische velden. In de Verenigde Staten kost de bestrijding van deze gevaarlijke en schadelijke invasieve mierensoort jaarlijks vele honderden miljoenen dollars maar hij is er niet meer weg te krijgen. Nu is hij dus ook in Nederland, maar de minister wil gegevens hierover geheim houden.

Wilfred Reinhold, die pro deo onderzoek doet naar het overheidsbeleid inzake invasieve exoten (zie www.tijgermug.info), ontvangt eind 2006 van een medewerker van het ministerie van LNV een concept van de beleidsnota Invasieve exoten. Hieruit blijkt dat de rode vuurmier met ficussen uit de Verenigde Staten meelift naar Nederland. Uit antwoorden op vragen die Reinhold vervolgens aan het ministerie stelt blijkt dat de mier in Nederland kolonies vormt, maar dat het ministerie niets doet om de import te voorkomen en de kolonies te bestrijden.

In april 2008 vraagt Reinhold met een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) om toezending van alle documenten over de rode vuurmier. Pas eind 2008 zendt het ministerie hem het besluit op zijn verzoek. Bij het ministerie blijken verschillende documenten over de beruchte mier aanwezig te zijn, onder andere een nota met de titel: Solenopsis invicta: een gevaarlijke en potentiële `invasive alien'. De minister besluit echter deze documenten geheim te houden, onder het mom dat de documenten persoonlijke beleidsopvattingen van ambtenaren zouden bevatten. Als dit al het geval is (wat door Reinhold ernstig wordt betwijfeld) biedt de Wob aan de minister de mogelijkheid om de documenten te anonimiseren vóór openbaarmaking. De minister heeft van deze mogelijkheid echter geen gebruik gemaakt.
Het ministerie, dat op haar website burgers oproept om waarnemingen van invasieve exoten te melden, laat dus zelf de bevolking in het ongewisse over de aanwezigheid van deze gevaarlijke exotische mierensoort.





Ingezonden persbericht