Dexia Bank


Dexia Bank bevestigd als kassier van de deelentiteiten

5/02/2009

De Gewesten en Gemeenschappen zijn krachtens de wet verplicht een "kassier" te kiezen, d.w.z. een bankinstelling waar hun thesaurie gecentraliseerd is en die ermee belast is om op een professionele manier hun transacties uit te voeren en een efficiënte reporting te leveren. Naast het openen en beheren van zichtrekeningen voor het innen van de ontvangsten (federale overdrachten en belastingen geïnd op initiatief van de gewestelijke entiteit) en het uitvoeren van betalingen (lonen, subsidies, leveranciers), bestaat de kassiersfunctie er ook in beleggingen op korte termijn te realiseren en eventuele thesaurietekorten op te vangen via voorschotten op rekening of straight loans.

In aanwezigheid van dhr. Karl-Heinz Lambertz, minister-president van de Duitstalige Gemeenschap, en na raadpleging van de markt, heeft de Duitstalige Gemeenschap woensdag haar vertrouwen in Dexia Bank hernieuwd, nadat het Brusselse Gewest, de Vlaamse Gemeenschap en de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie dit in de loop van de voorbije maanden al deden.

Sinds zijn oprichting, is het altijd de taak van Dexia Bank geweest de courante uitvoering van de begrotingen van provincies en gemeenten te bevorderen. Begin jaren negentig, toen de Gewesten en Gemeenschappen beheersautonomie kregen voor hun thesaurie, werd Dexia hun kassier, en dat is het na elke raadpleging van de markt gebleven. Veel openbare instellingen hebben sindsdien dit voorbeeld gevolgd.

Als exclusief kassier van de vijf Gewesten en Gemeenschappen van het land, een rol die het sinds 1991 ononderbroken heeft vervuld, voert Dexia Bank elk jaar voor rekening van de deelentiteiten meer dan 11 miljoen verrichtingen uit, die een financiële stroom van in totaal circa 310 miljard euro vertegenwoordigen.

De bevestiging van Dexia Bank als kassier van de Duitstalige Gemeenschap en ook van de overige deelentiteiten en heel wat andere instellingen, bevestigt eens te meer zijn positie van specialist op het gebied van financiële dienstverlening aan de regionale en lokale besturen.

Om aan hun verwachtingen te beantwoorden, wordt het productengamma van Dexia permanent aan de nieuwe vereisten, technieken en mogelijkheden aangepast, waarbij altijd rekening wordt gehouden met de specifieke omstandigheden van de lokale en provinciale besturen en van de Gemeenschappen en Gewesten.