Stadsdeel Amsterdam Zuidoost




Dakconstructie zwembad Bijlmer Sportcentrum definitief in orde

5 februari 2009
Deze week zijn de werkzaamheden gestart in het Bijlmer Sportcentrum voor het doorvoeren van de structurele maatregel in de dakconstructie van het zwembad. Hiermee voldoet de constructie van het dak van het zwembad aan het Bouwbesluit.

Van 8 oktober 2008 tot 1 november 2008 was het zwembad in het nieuwe Bijlmer Sportcentrum tijdelijk buiten gebruik gesteld. Aanleiding hiertoe was de constatering van vervormingen in enkele `dakliggers', houten dwarsverbindingen, in de dakconstructie van het zwembadgedeelte. Onderzoek wees uit dat de oplegdruk ter plaatse van de middenkolommen te hoog was. Als tijdelijke maatregel werden stutten op de publiekstribune aangebracht, waardoor de oplegdruk naar een verantwoord niveau werd gebracht. De sporthal en het fitnesscentrum bleven wel open voor publiek.

Uitbreiding contactoppervlak
In de afgelopen periode is gezocht naar een goede definitieve oplossing. Die is gevonden in het vergroten van het contactoppervlak tussen de dakligger en kolom.
De open ruimtes tussen de dakliggers en de kop van de kolom worden hierbij opgevuld (`gevoegd') met een kunsthars. De kunsthars wordt zo hard dat de oplegdruk van de dakliggers ook via dit voegmiddel wordt overgebracht naar de kolommen.

Resultaat is dat het contactoppervlak wordt vergroot met een onopvallende maatregel. Hiermee komt de oplegdruk binnen de norm en voldoet de dakconstructie aan het Bouwbesluit. De werkzaamheden duren circa 2 werkweken. De tribune is gedurende de werkzaamheden gesloten voor publiek, het zwembad blijft open.

Emile Jaensch, portefeuillehouder Sport en Recreatie, is tevreden: "Deze oplossing is afdoende en heeft geen ingrijpende gevolgen voor de schoonheid van het gebouw. Niet voor niets is het Bijlmer Sportcentrum genomineerd voor de Amsterdamse Architectuurprijs 2009. Het is zowel van binnen als van buiten een prachtig sportcentrum waar bewoners uit Zuidoost veel sportplezier beleven."

Officiële opening
Op woensdag 25 februari a.s. vindt de officiële opening plaats van het Bijlmer Sportcentrum. Hierbij zullen de genodigden kennismaken met een bruisend Bijlmer Sportcentrum dat wordt gebruikt door verschillende sportliefhebbers.

Bijlmer Sportcentrum
Het Bijlmer Sportcentrum is een multifunctioneel complex met de hoofdfuncties: 25 meter wedstrijdbad, recreatiebad, doelgroepenbad, sporthal en fitnessruimte. Naast deze sportfaciliteiten biedt het sportcentrum ruimte voor vergaderingen, feesten en bijeenkomsten.

Het ontwerp is van Vera Yanovshtchinsky Architecten en kenmerkt zich door veel licht en verrassende doorkijkjes. In het ontwerp staan het `zien en gezien' worden centraal. Deze ontwerpfilosofie levert een directe bijdrage aan de levendigheid van het Anton de Komplein. De fitnessruimte is vanaf het plein prominent te zien en het wedstrijdbad heeft zicht op het Bijlmerpark.

---


© Gemeente Amsterdam