Technische Universiteit Delft

Water in sub-Sahara Afrika
door M&C

Promotie van mevrouw M.L. Mul: "Understanding Hydrological Processes in an Ungauged Catchment in sub-Saharan Africa"

06 februari 2009 | 12:30 uur
plaats: Aula TU Delft

Mevrouw Ir. M.L. Mul | civiel ingenieur, Nederland promotor 1 | Prof.dr.ir. H.H.G. Savenije CiTG
promotor 2 | Prof.dr. S. Uhlenbrook VU A'dam/UNESCO-IHE

Understanding Hydrological Processes in an Ungauged Catchment in sub-Saharan Africa

In verschillende delen van de wereld, en met name in sub-Sahara Afrika, zijn er veel stroomgebieden die nog nooit bemeten zijn. Informatie gewonnen in een bemeten stroomgebied en regionalisering van deze informatie naar onbemeten gebieden kan van cruciaal belang zijn voor het inschatten van de watervoorraaden in onbemeten gebieden. Met name de boeren in semi-aride gebieden hebben deze informatie hard nodig. De variatie in inter- en intraseizoensregenval is groot in deze gebieden. Omdat er steeds meer water gebruikt wordt en de variatie van de beschikbaarheid toeneemt, zijn boeren meer en meer afhankelijk van oppervlakte- en grondwatervoorraden om voedsel te verbouwen. Hierdoor is het begrijpen van de hydrologische processen en het bepalen van de frequentie en de grootte van de rivierafvoeren van belang voor de lokale voedselproduktie. Dit is in het bijzonder relevant voor het onbemeten Makanya stroomgebied in Tanzania, welke het onderwerp van deze studie is.

Aangezien er geen lange tijdseries van hydrologische gegevens beschikbaar zijn, zijn de hydrologische processen bestudeerd aan de hand van een "multi-method" benadering. Normale regen- en afvoermeetinstrumenten zijn hiertoe geïnstalleerd in een geneste opstelling. Ruimtelijke en temporele gegevens zijn met een hoge resolutie verzameld over een periode van 2 jaar. Watermonsters van lokale bronnen zijn verzameld om het grondwatersysteem in kaart te brengen. Het kwantificeren van de herkomst van het water en de stroompaden tijdens een hoogwatergolf zijn bepaald met behulp van de hydrograafscheidingsmethode gebruikmakend van hydro-chemische parameters. Electrische Weerstands Tomografie (ERT) is gebruikt om de ondergrondse structuur in kaart te brengen. Tenslotte is een conceptueel model ontwikkeld om de conceptuele veronderstelling van de stroompaden te toetsen.

Meer informatie?
Voor inzage in proefschriften van de promovendi kunt kijken in de TU Delft Repository op: repository.tudelft.nl. TU Delft Repository is de digitale vindplaats van openbare publicaties van de TU Delft. Proefschriften zullen binnen een paar weken na de desbetreffende promotie in de Repository te vinden zijn.

Laatst gewijzigd: 29 januari 2009