Gemeente Hoorn

Hoorns college op werkbezoek bij Mechatronics

Op vrijdag 6 februari om 10:30 uur bezoekt het college van B en W van Hoorn het bedrijf Mechatronics aan de Corantijn in Zwaag. Dit bedrijf staat bekend om zijn bloedbezingkings-analyseapparatuur en heeft de afgelopen jaren een indrukwekkende groei doorgemaakt.

Het bedrijf heeft een unieke start gehad; in een garage van het West-Fries Gasthuis, met behulp van het gemeentelijke starterscentrum. Directeuren dhr. Metselaar en dhr. Eijlings legden zich in 1986 toe op het ontwikkelen en produceren van bloedbezinkings-analyseapparatuur. Dit verliep zo voorspoedig, dat zij in 1987 een unit huurden in het gebouw van de Oude Veiling in Zwaag.

Daar werd ook het eerste personeelslid in dienst genomen. Twee jaar later werd er nog een tweede unit bij gehuurd en groeide het personeelsbestand uit naar 8 medewerkers. In 1993 verhuisde het bedrijf naar zijn eerste eigen pand aan de Factorij in Zwaag. Hier groeide het bedrijf door naar 23 medewerkers.

De groei van het personeelsbestand en de groei in de diversiteit van het zeer gespecialiseerde productassortiment maakte in 2000 een volgende verhuizing naar het huidige adres noodzakelijk. Het bedrijf beschikt nu over een eigen bedrijfspand van 1.900 m² en heeft 33 medewerkers in dienst. In 2003 is een eigen verkoop- en serviceorganisatie met 5 medewerkers gevestigd in de Verenigde Staten.

De afzet van de analyseapparatuur vindt voor 90 procent wereldwijd en voor 10 procent in Nederland plaats. Tot de afnemers behoren onder andere de universiteitsklinieken, ECN Petten, Hogescholen en grote laboratoria. Met deze bedrijven wordt ook zeer specifieke apparatuur, of onderdelen daarvan, in samenwerking ontwikkeld. Dit levert regelmatig zeer specifieke kennis op. Het bedrijf vertaalt deze wetenschappelijke kennis vervolgens naar maatschappelijk bruikbare toepassingen. Een aansprekend voorbeeld hiervan is de doe-het-zelf lithiummeter.
Laatste wijziging van deze pagina: 5 februari 2009