Groeiverwachting verzekeringssector ondanks economische onzekerheid

06/02/2009 09:43

Ernst & Young

Economische tegenwind biedt ook kansen, aldus Ernst & Young

Den Haag, 6 februari 2009 - De Europese verzekeringssector zal naar verwachting ook dit jaar groeien, zij het in een trager tempo dan de afgelopen jaren, zo meldt Ernst & Young in haar vooruitzichten voor 2009.

Het veranderende financiële landschap vraagt om aanpassingen waaruit een aantal kansen voor verzekeraars kunnen voortvloeien. Dit ondanks de context van de recessie en de nadering van 2012, het jaar waarin de sector de implementatie van drie belangrijke richtlijnen afgerond zal moeten hebben. Een van de gevolgen die Ernst & Young voor de Europese verzekeringssector voorziet is de ontwikkeling van verzekeringsproducten van een eenvoudigere en meer transparante structuur.

Verwachtingen voor 2009

Lex van Overmeire van Ernst & Young:"De verzekeringssector staat dit jaar heel wat uitdagingen te wachten, niet in de laatste plaats vanwege de nadering van een recessie die heel Europa stevig in haar greep zal houden. Maar economische tegenwind biedt ook altijd kansen. Er zou wellicht voordeel te behalen kunnen zijn voor die verzekeraars die de moed hebben de huidige omstandigheden aan te grijpen om veranderingen door te voeren, de solvabiliteit te beoordelen en de impact van dalende waarderingen van en inkomsten uit beleggingen nauwlettend te volgen. De financiële crisis zal ongetwijfeld leiden tot een meer kritische houding bij de toezichthouders. Zowel regelgevende instanties als beleggers eisen meer informatie op het gebied van disclosure en compliance. De verzekeringssector moet al het mogelijke doen om de uitdagingen in 2009 het hoofd te bieden en de cruciale datum van 2012 voor implementatie van Solvency II, IFRS 4 en marktconsistente embedded value te halen."

De vijf belangrijkste aandachtspunten voor verzekeraars in 2009 zijn:


1. Evenwicht tussen risico's en kansen realiseren


2. Strategieën voor Midden- en Oost-Europa herdefiniëren


3. De balans en solvabiliteit versterken


4. Operationele kwesties opnieuw onder de loep nemen


5. Voorbereidingen treffen voor wijzigingen in het wereldwijd toezichtsysteem