Politie Haaglanden

Persberichten 6 februari

Haaglanden, 06-02-2009

Pool aangehouden na aanrijding
Den Haag Een 27-jarige Poolse automobilist wilde er donderdag 5 februari omstreeks 18.00 uur vandoor gaan nadat hij op de Hengelolaan een aanrijding veroorzaakte. De man wilde via de rijbaan voor tegemoetkomend verkeer een bestelbus inhalen die ter hoogte van de Leyweg stilstond om een passagier te laten uitstappen. Op deze rijbaan kwam op dat moment echter een 32-jarige man aanrijden met zijn auto. Beide bestuurders wisten een frontale aanrijding te voorkomen, maar raakten elkaar wel. De twee autos raakten daardoor beschadigd. De Pool reed na de aanrijding weg in de richting van de Loevesteinlaan, maar kon later worden klemgereden door de bestuurder van de bestelbus die alles had zien gebeuren. De politie hield de Pool daarop aan. Hij bleek ruim vijf keer meer te hebben gedronken dan toegestaan. De limiet voor alcohol in het verkeer ligt op 220 ugl (= 0,5 promille). Voor beginnend bestuurders (minder dan vijf jaar in het bezit van een rijbewijs) geldt strengere wetgeving. Voor hen ligt de grens op 88 ugl (= 0,2 promille). Per 1 oktober is bovenop de bestaande strafmaatregelen en boetes een nieuwe maatregel van kracht: de lichte educatieve maatregel alcohol (LEMA). Bij een alcoholpromillage van 0,5 of meer moet de beginnend bestuurder verplicht op cursus. De cursus duurt twee dagdelen en kost de overtreder 350 euro.

Weinig plezier van hennepkwekerij
Den Haag De bewoner van een pand aan de Schoutendreef dacht met een hennepkwekerij veel geld te kunnen verdienen, maar werd al gepakt voor het eerste zaadje was geplant. Omwonenden waarschuwden donderdag 5 februari de politie, omdat zij vermoedden dat in het huis een hennepkwekerij werd aangelegd. Nadat de politie deze vermoedens had onderzocht en ook haar bedenkingen had gekregen, gingen agenten het pand in. In een achterkamer werd een hennepkwekerij in aanbouw aangetroffen. De kwekerij was volledig ingericht, alleen stonden er nog geen planten. Wel werd er al stroom buiten de meter om afgetapt. De kwekerij is vernietigd en het energiebedrijf heeft aangifte gedaan van diefstal van stroom. In plaats van de verwachte winst, blijft de wanna-be hennepteler nu met een forse schuld zitten. De bewoner was overigens niet thuis toen de politie kwam, maar zal zich binnenkort moeten verantwoorden. Politie Haaglanden wijst nadrukkelijk op het gevaar van illegale kwekerijen. In veel gevallen is er sprake van illegaal stroomgebruik wat leidt tot brandgevaarlijke situaties. Heeft u vermoedens van een kwekerij bij u in de buurt dan vraagt de politie nadrukkelijk contact op te nemen met de politie via 0900-8844. Anoniem bellen met de meldlijn Meld Misdaad Anoniem kan uiteraard ook. Het nummer is 0800-7000.

Vrouw bedreigd na sussen ruzie
Den Haag/Loosduinen Een 36-jarige vrouw is donderdag 5 februari bedreigd toen zij een ruzie wilde sussen. De vrouw liet omstreeks 17.30 uur haar hond uit in het park Meer en Bosch toen zij op een ruziënd stel stuitte. Een man bedreigde een vrouw en schold haar uit. Toen de 36-jarige de man tot bedaren wilde brengen, richtte zijn woede zich tegen haar. De vrouw waarschuwde daarop de politie die de man kon aanhouden. De verdachte gaf een valse naam op, maar omdat agenten de man herkenden als een 36-jarige Hagenaar, mislukte dit. Nadat tegen verdachte proces-verbaal was opgemaakt voor bedreiging van de 36-jarige en het opgeven van een valse naam bracht de politie de man naar Leiden. De politie in die plaats bleek naar de 36-jarige op zoek te zijn in verband met een inbraak.

Dronken achter het stuur
Den Haag Een 26-jarige Hagenaar kreeg vrijdag 6 februari een proces-verbaal omdat hij met teveel drank op achter het stuur zat. Surveillerende agenten zagen de man omstreeks 05.30 uur met een geopende achterklep over de Kranestraat rijden. Zij gaven de man een stopteken om hem te controleren. Tijdens de controle bleek de man teveel gedronken te hebben waarop hij werd aangehouden. Hij blies op het politiebureau 785 ugl. Zijn rijbewijs werd ingevorderd en hij kreeg een proces-verbaal.

Iedereen de BOB
Den Haag Tijdens een alcoholcontrole op de Bezuidenhoutseweg controleerde Politie Hagalanden donderdag 5 februari tussen 21.30 uur en 22.00 uur in totaal 67 autos. Niemand had meer gedronken dan wettelijk is toegestaan. Wel werden vijf bekeuringen uitgeschreven voor het niet kunnen tonen van het rijbewijs, het kentekenbewijs en het vervoeren van teveel personen in een auto.

Man gewond bij aanrijding
Den Haag De brandweer moest er donderdagochtend 5 februari aan te pas komen om een 20-jarige automobilist uit Rotterdam uit zijn auto te bevrijden nadat hij op de Schenkkade was aangereden. De onfortuinlijke automobilist reed omstreeks 09.35 uur de kruising met de Prinses Beatrixlaan op en werd aangereden door een 30-jarige automobilist uit Voorburg, die volgens getuigen door rood was gereden. De Voorburger botste vol in de rechterflank van de auto uit Rotterdam. Hierdoor raakte de bestuurder bekneld en moest de brandweer hem uit de auto bevrijden. De GGD vervoerde het slachtoffer met onbekend letsel naar het MCH Haaglanden. De politie onderzoekt de aanrijding.

Vernieling
Den Haag De politie hield donderdag 5 februari twee Hagenaars (25 en 27 jaar) aan, nadat zij verschillende vernielingen pleegden. De politie kreeg omstreeks 17.45 uur een melding dat twee mannen op het bovendek van de Pier vernielingen pleegden. Bij de Pier aangekomen, sprak de manager van het restaurant de agenten aan. Hij vertelde dat de twee mannen een wasbak en een toilet hadden vernield. Hij wees de agenten de twee mannen aan die mee naar het bureau moesten.

Hennepkwekerij
Den Haag In het kader van een controle op overbewoning verrichte de gemeente donderdag 5 februari een onderzoek in een woning aan de Weimarstraat. De ambtenaren constateerden dat er met de meterkast was geknoeid en dat er mogelijk een hennepkwekerij in de woning aanwezig was. In de woning werden verschillende ruimtes aangetroffen die geschikt waren om hennep in te telen. In een kamer stonden 55 hennepplanten. De planten en apparatuur werden in beslag genomen. En de bewoners, een 37-jarige Hagenaar en diens 24-jarige vriendin werden aangehouden. De Hagenaar verklaarde op deze manier snel geld te willen verdienen. Politie Haaglanden wijst nadrukkelijk op het gevaar van illegale kwekerijen. In veel gevallen is er sprake van illegaal stroomgebruik wat leidt tot brandgevaarlijke situaties. Heeft u vermoedens van een kwekerij bij u in de buurt dan vraagt de politie nadrukkelijk contact op te nemen met de politie via 0900-8844. Anoniem bellen met de meldlijn Meld Misdaad Anoniem kan uiteraard ook. Het nummer is 0800-7000.

Proletarisch winkelen
Rijswijk Een beveiliger van het winkelcentrum In de Bogaard betrapte donderdag 5 februari om 20.40 uur enkele vrouwen op winkeldiefstal. De man zag twee vrouwen lopen met enkele volgepropte tassen. Hij verkeerde in de veronderstelling dat de twee vrouwen met geprepareerde tassen liepen en belde de in het winkelcentrum surveillerende wijkagent. Gezamenlijk wisten zij het duo nabij hun geparkeerde personenauto aan te spreken. In de tassen zat voor ruim 750 euro aan gestolen bijouterieartikelen die bij acht verschillende winkels waren weggenomen. Een man, die kennelijk in de auto zat te wachten, rende bij het zien van de aanhouding weg. Hij kon na een zoektocht uit de struiken van een voortuin aan de Irenelaan worden gevist. Het drietal zit nog vast.

Bom in Honselersdijk
Westland/Honselersdijk Politieagenten rukten donderdag 5 februari om 09.00 uur massaal uit naar de Dijkweg nabij de Hertenlaan. Medewerkers van de groenvoorziening vonden tijdens hun werkzaamheden een voorwerp dat sterk leek op een voormalig oorlogsprojectiel. Zij waarschuwden direct de politie die een onderzoek instelde. Uit voorzorg maakte de politie met de gemeente een afzetting en stelden experts van Politie Haaglanden een onderzoek in. Zij constateerden al snel dat het ging om een oude veerbol van een Citroen BX. Eind goed, al goed.

Aanhoudingen na uitgeven vals geld
Westland/Honselersdijk De politie hield donderdag 5 februari om 17.15 uur drie Polen (49-54 jaar) aan op verdenking van het uitgeven van vals geld. Eén van de verdachten probeerde bij een supermarkt aan de Dijkstraat met een vals biljet van 100 euro te betalen. De caissière ontdekte dat het biljet vals was. De man pakte een ander biljet, maar deze was ook vals. Inmiddels was door een collega de politie gewaarschuwd. Agenten wisten de mannen in de omgeving van de Hofstraat aan te houden. De politie onderzoekt de zaak.

Onbekenden roven winkel leeg
Westland/s Gravenzande Onbekenden namen in de nacht van woensdag 4 februari op donderdag 5 februari vanuit een winkel aan de Koningswerf bij een kledingwinkel een grote hoeveelheid kleding mee. Een medewerkster ontdekte de volgende ochtend de inbraak en waarschuwde de politie. Agenten constateerden dat de daders zich vermoedelijk hebben laten insluiten in een leegstaande winkel en nadat de laatste medewerkers waren vertrokken, konden zij hun slag slaan. De politie stelde een sporenonderzoek in en hield een getuigenonderzoek.

Mislukte wisseltruc
Westland/Wateringen Een 21-jarige automobilist trachtte donderdagavond 5 februari de politie om de tuin te leiden. De man reed over de Wippolderlaan en agenten besloten de man te controleren. De bestuurder stopte een flink stuk achter de politieauto en toen de agenten de bestuurder aanspraken, bleek hij opeens van positie te zijn verwisseld. De man was nu ineens bijrijder terwijl hij in eerste instantie zelf had gereden. Al snel kwam de reden van deze wisseltruc naar voren. De 21-jarige reed zonder rijbewijs en kreeg hiervoor een proces-verbaal.

Aanhoudingen na schietincident
Delft De politie hield donderdagavond 5 februari kort voor middernacht zeven personen aan die verdacht worden van betrokkenheid bij een schietincident. Omstreeks 22.45 uur kreeg de politie een melding van getuigen dat zij nabij de Nijlhof en de Dakarhof schoten hadden gehoord. De politie startte direct een groot onderzoek en zette een groot gedeelte van de wijk af. Ruim vijftien agenten waren belast met de afhandeling van het incident. De agenten vonden op straat enkele lege hulzen. Het onderzoek leidde de agenten naar een woning aan de Nijlhof. In en om de woning hield de politie zeven personen aan in de leeftijd van 23 tot 36 jaar. De aangehouden verdachten komen uit Delft, Den Haag, Rotterdam en Maastricht. Bij de actie maakte de politie gebruik van een politiehond en werd het arrestatieteam ingezet bij de aanhoudingen en aansluitend de doorzoeking van de woning. In de woning troffen de politiemensen een vuurwapen aan. De recherche van Bureau Delft onderzoekt de zaak en bekijkt of er enig verband bestaat met het schietincident van maandag 2 februari, eveneens op de Dakarhof. Een 33-jarige Delftenaar raakte die dag kort voor middernacht gewond toen hij na een ruzie in beide benen werd geschoten. De verdachten, twee mannen, gingen er na het schietincident vandoor. Het slachtoffer werd in het ziekenhuis aan zijn verwondingen behandeld en mocht na enkele uren het ziekenhuis weer verlaten. De recherche van Bureau Delft onderzoekt beide zaken en komt graag in contact met getuigen. Heeft u donderdagavond iets gezien van deze schietpartij of heeft u wellicht nog informatie over het incident van maandagavond? Heeft u anderszins informatie? Neemt u dan contact op met de recherche van Bureau Delft via nummer 0900-8844. Blijft u liever anoniem, bel dan met M. 0800-7000.

Politie zoekt getuigen van een steekincident
Delft De politie is op zoek naar getuigen van een steekincident, dinsdag 3 februari 2009 omstreeks 15.15 uur op de Diepenbrockstraat te Delft. Dit incident vond plaats in een kelderboxruimte van de laatste flat in de straat. Een 22-jarige Delftenaar werd door een man neergestoken. De dader is vervolgens gevlucht. Het slachtoffer werd in het ziekenhuis aan zijn verwondingen behandeld en mocht in de loop van de avond weer naar huis.
Het slachtoffer heeft na het gebeuren een vrouw met twee jonge kinderen aangesproken en haar om hulp gevraagd. De recherche van Bureau Delft komt graag in contact met deze vrouw. De recherche onderzoekt de zaak en komt ook graag in contact met andere getuigen. Heeft u maandagavond iets gezien van deze schietpartij of heeft u informatie over het incident van donderdagavond? Heeft u anderszins informatie? Neemt u dan contact op met de recherche van Bureau Delft via nummer 0900-8844. Blijft u liever anoniem, bel dan met M. 0800-7000.

Auto te water
Zoetermeer Een 44-jarige Zoetermeerder werd vrijdag 6 februari aangehouden nadat hij op de Berkelseweg met zijn auto in de sloot was beland. Een getuige zag de auto de sloot in rijden en belde direct de politie. Toen agenten ter plaatse kwamen, was de bestuurder inmiddels de auto uit en er vandoor gegaan. Aan de overkant van het weiland zagen agenten een man lopen. Deze man werd aangehouden toen hij zich in de bosjes verstopt had. Hij stonk flink naar alcohol en werd voor verdere afhandeling overgedragen aan de politie in Berkel en Rodenrijs, op wiens grondgebied de auto in de sloot was gereden.