PvdA Rotterdam


Betere hulpverlening na verkrachting

Vr 6 Feb 2009 - Redactie
Betere hulpverlening na verkrachting

De hulpverlening van slachtoffers van zedenzaken wordt verbeterd na een onderzoek van de gemeente. Dit onderzoek vond plaats op verzoek van PvdA-raadslid Peggy Wijntuin.

Falende hulpverlening
Wijntuin constateerde in november 2006 dat een meisje dat slachtoffer was van een brute groepsverkrachting werd geconfronteerd met falende hulpverlening. Het meisje werd eerder extra getraumatiseerd in plaats van goed geholpen. Zo werd bijvoorbeeld in de wachtkamer van de GGD omgeroepen waar het vaccinatiesetje voor die verkrachtingszaak was. Dat iedereen het kon horen, is heel gênant en pijnlijk.

Onderzoek
Naar aanleiding van de oproep tot meer aandacht van Wijntuin voor slachtoffers van zedenzaken heeft het stadsbestuur een onderzoek gestart. Dit onderzoek naar de keten jeugd, veiligheid en zorg werd deze week gepresenteerd en Peggy Wijntuin kreeg officieel één van de eerste exemplaren uitgereikt.

Verbeteringen
Dit onderzoek heeft gelukkig niet geleid tot één of ander dik rapport dat onderin een la zal verdwijnen, zegt een opgeluchte Wijntuin. Het onderzoek bestaat uit een aantal concrete aanbevelingen die in een goed leesbaar boekje, genaamd Kan het Anders staan. Ik heb ook alle vertrouwen dat het ook anders zal gaan in de toekomst zodat zulke vreselijke zaken nooit meer voor zullen komen.