Vlaamse Overheid

door centralisering bij VDAB

Betere opvang ex-werknemers faillissementen door centralisering bij VDAB

Frank Vandenbroucke vice-minister-president van de Vlaamse Regering en Vlaams minister van Werk, Onderwijs en Vorming

vrijdag 6 februari 2009
De regie voor de opvang van werknemers uit bedrijven die de boeken neerleggen komt vanaf 1 maart volledig in handen van de VDAB. Dat besliste de Vlaamse regering vandaag op voorstel van minister van Werk Frank Vandenbroucke. Het Herplaatsingsfonds, dat werknemers uit failliete bedrijven opvangt, wordt overgeheveld naar de diensten van de Vlaamse arbeidsbemiddelaar. Zo kunnen ex-werknemers sneller en naadlozer worden begeleid naar outplacement en nieuw werk.

"We blijven sleutelen aan de middelen die we hebben om mensen die het slachtoffer worden van herstructureringen of faillissementen ook niet letterlijk het slachtoffer te laten worden", aldus Vandenbroucke. "Het Herplaatsingsfonds is een instrument dat al bijna tien jaar steeds beter werk levert, maar net daardoor hebben we gemerkt dat het nog beter kan. Door algemene taken als boekhouding, communicatie of een juridische dienst onder de vleugels van de VDAB onder te brengen, kan het Herplaatsingsfonds zich meer op zijn kerntaak toeleggen: de ondersteuning en opvolging van de ontslagen werknemers."

Door de overheveling naar de VDAB komt er bovendien ook voor alle betrokkenen meer uniformiteit en duidelijkheid in alles wat met faillissementen en herstructureringen te maken heeft. Naast het Herplaatsingsfonds zijn er ook de sociale interventieadviseurs (SIA's) en de tewerkstellingscellen die beide bij de VDAB ondergebracht zijn. Zowel voor curatoren, outplacementkantoren als de werkzoekenden zelf wordt het dan alvast duidelijker tot wie ze zich kunnen richten.

Door de overheveling van het Herplaatsingsfonds zal het aan de kant van de VDAB eenvoudiger worden om alles wat met werkzoekenden uit faillissementen te maken heeft beter in kaart te brengen. Tot dusver is ze daarvoor afhankelijk van de gegevens die het outplacementkantoor verzamelt.

Voor de werkzoekende zelf tenslotte wordt ook de afstand naar de VDAB kleiner. Waar nu veeleer het outplacementkantoor als bemiddelaar wordt ervaren, komen er meer kansen om al tijdens de begeleiding intensiever met de werkzoekende om te gaan. Mocht de ex-werknemer na twee jaar outplacement nog geen job gevonden hebben kan hij of zij bovendien naadloos naar de VDAB-bemiddeling.

Het Herplaatsingsfonds verzekert outplacement bij faillissementen waarbij het bedrijf of de organisatie niet meer over de middelen beschikt dit zelf te bekostigen. Vaak gaat het hier over kmo's. In 2008 ging het over 255 dossiers, tegen 209 het jaar voordien. Het grootste deel hiervan ging over bedrijven met minder dan 20 werknemers. De behandelde faillissementen kwamen voor 20% uit de groot- en kleinhandel, 14% uit de bouwnijverheid en 11% horeca. In totaal werden 1.272 mensen volledig begeleid, ruim 77% van hen vond opnieuw werk.

U vindt meer cijfers in bijlage.

Voor meer persinformatie kunt u terecht bij:

Hendrik Van Poele, persmedewerker minister Vandenbroucke Tel: 02 552 68 49
GSM: 0497 48 19 51
Email: persdienst.vandenbroucke@vlaanderen.be

Bijlagen:


* Bijlage: jaarverslag Herplaatsingsfonds(PDF, 155 KB)