Vlaamse Overheid

Euro 3-dieselwagens

400 euro subsidie voor een roetfilter op Euro 3-dieselwagens

Persmededeling van de Vlaamse Regering

vrijdag 6 februari 2009

Op voorstel van Vlaams minister van Leefmilieu Hilde CREVITS keurde de Vlaamse Regering de subsidiëring van roetfilters definitief goed. Om het installeren van een retrofit roetfilter op een Euro 3-dieselwagen te stimuleren, voorziet de minister een subsidie van 80% van de totale kostprijs, tot maximaal 400 euro. De minister wil met deze maatregel de uitstoot van fijn stof door nog veel gebruikte oudere dieselwagens verminderen. Na publicatie in het Belgisch Staatsblad (maart 2009) kan de premie worden aangevraagd.

Waarom een roetfilter plaatsen?

Dieselauto's stoten schadelijke fijn stofdeeltjes uit, veel meer dan benzineauto's of lpg-wagens. Door de steeds strengere Europese eisen voor nieuwe voertuigen neemt de luchtverontreiniging door verkeer af (zie bijlage). Dat is een gunstige ontwikkeling. Maar het wegverkeer levert nog steeds een grote bijdrage tot de uitstoot van fijn stof, vooral door het gebruik van oudere dieselwagens. Roetfilters zorgen voor een afname van de schadelijke uitstoot.

Welke soort roetfilter plaatsen?

In bestaande wagens is de plaatsing mogelijk van half-open roetfilters die gemiddeld 50% van het fijn stof tegenhouden. Om de installatie van een roetfilter in een Euro 3 (bouwjaar 2000-2005) dieselwagen (zowel personen- als bestelwagens) te stimuleren, voorziet minister Hilde Crevits nu een subsidie van 80% van de totale kostprijs van maximaal 400 euro voor particulieren.

Een Euro 3-motor stoot ongeveer 2 keer meer fijn stof uit dan een Euro 4-motor. Met een roetfilter wordt de uitstoot van een Euro 3-motor gelijkaardig aan die van een Euro 4-motor.

Autogebruikers die voornamelijk korte afstanden afleggen, kiezen het best een benzine- of lpg-wagen. Een roetfilter werkt immers niet optimaal bij korte afstanden.

Elke garagist kan de roetfilter plaatsen. Hij zal een installatiedocument invullen. Dit document wordt afgestempeld bij een keuringstation, ofwel direct na installatie, ofwel bij de eerstvolgende keuring van het voertuig. Enkel de montage van de roetfilter wordt hierbij nagekeken, het voertuig zelf ondergaat geen extra inspectie.

Hoe de premie aanvragen?

De premie kan per aangetekende brief worden aangevraagd aan de hand van het standaardformulier "Premieaanvraag voor aankoop en installatie roetfilter". Dit formulier kan verkregen worden via de gratis infolijn 1700, de website http://roetfilters.lne.be en bij de bedrijven van de autohandel of -reparatie die de roetfilter installeren. De aanvraag moet ingediend worden binnen de drie maanden na de keuringsdatum van de montage van de roetfilter op de wagen.

Het systeem treedt in werking meteen na publicatie van het Besluit in het Belgisch Staatsblad, wat mag worden verwacht in de loop van de maand maart. Van zodra de publicatie een feit is, wordt een brede bekendmakingscampagne opgestart in de media.

Vlaams minister Hilde Crevits besluit: "Om de bestaande dieselwagens milieuvriendelijker te maken wil ik met een subsidie autogebruikers stimuleren om een roetfilter te plaatsen. Hiermee kan de uitstoot van fijn stof met de helft worden teruggedrongen. Door het plaatsen van een roetfilter levert elke autogebruiker een positieve bijdrage aan zijn gezondheid, die van onze kinderen en die van onze omgeving."

Voor meer persinformatie kunt u terecht bij:

Cybelle-Royce Buyck, woordvoerster van minister Hilde Crevits Email: persdienst.crevits@vlaanderen.be