Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

2009Z01934 / 2080912170

Vragen van de leden Gesthuizen en Jasper van Dijk (beiden SP) aan de ministers van Economische Zaken en van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap over de Research and Development (R&D) uitgavengroei in Nederland. (Ingezonden 5 februari 2009)


1
Wat is uw reactie op de constatering van de Europese Commissie dat Nederland van alle EU- landen de laagste Research and Development (R&D) uitgavengroei heeft gehad voor wat betreft het private deel van de investeringen in de jaren 2000-2006? 1)


2
Welke acties die het kabinet in deze periode heeft ondernomen waren bedoeld om het niveau van de private R&D uitgaven te laten stijgen?


3
Om welke redenen hebben volgens het kabinet deze acties niet geleid tot het halen van de Lissabon doelstelling op dit punt?


4
Wat zijn naar de visie van het kabinet in algemene zin de oorzaken van deze achterblijvende investeringen?


5
Deelt u de mening dat het voor het behoud van een gunstige concurrentiepositie van het grootste belang is voor Nederland om het totaal van R&D-uitgaven, waarvan de private investeringen idealiter tweederde deel zouden moeten uitmaken, te verhogen tot 3% van het BBP?


6
Erkent u nog altijd dat, zoals u in antwoord op eerdere Kamervragen liet weten 2) , de private investeringen in R&D van wezenlijk belang zijn voor het op een goed en acceptabel niveau krijgen van de R&D-uitgaven? Valt het onder de verantwoordelijkheid van het kabinet om alles in het werk te stellen om dit te bereiken en kunt u aangeven wat er overblijft van de doelstelling om de publieke en private investeringen in R&D zich te laten verhouden als 1:2, als de private investeringen dusdanig achterblijven?


7
Wat is op dit moment het plan van aanpak van het kabinet om de private R&D-investeringen te verhogen?


8
Welk overleg tussen kabinet en bedrijfsleven heeft plaats over deze materie?


9
Bent u bereid om uiterlijk bij de Voorjaarsnota 2009 plannen te presenteren om zowel private als publieke R&D-investeringen in Nederland op het gewenste niveau, te weten 3% van het BBP, te brengen?





1)
http://europa.eu/rapid/pressReleasesAction.do?reference=IP/09/92&format=HTML&aged=0 &language=NL&guiLanguage=en en
http://www.proinno-
europe.eu/admin/uploaded_documents/European_Innovation_Scoreboard_2007.pdf


2) Aanhangsel Handelingen, vergaderjaar 2007-2008, nr. 1646