Gemeente Echt-Susteren


Kerngerichte advisering aan ouderen heeft positief effect

"Zij komen naar u toe". Dat is in het kort waar het om gaat bij de kerngerichte aanpak van ouderenadvisering. Met "zij" worden de ouderenadviseurs van SWE-Welzijnswerk bedoeld.

In de kern (Groot)Pey werd deze aanpak, in navolging van St. Joost en Roosteren gevolgd. Volgens wethouder Jos Beckers past deze werkwijze in het beleid van de Wmo. In overleg met het platform Wmo, SWE-W en gemeente wordt deze werkwijze uitgevoerd. En zo levert deze manier van werken een bijdrage aan de doelstelling van de Wmo dat iedereen mee moet kunnen doen.

In Pey werden 132 ouderen door de ouderenadviseurs aan huis bezocht. Uit de resultaten blijkt dat het merendeel van de bezochte ouderen in Pey nog in grote mate zelfstandig functioneert. Toch werden de huisbezoeken op prijs gesteld. De meeste vragen hadden betrekking op de problematiek van het zelfstandig in de eigen kern kunnen blijven wonen. Het ging dan met name om zaken als thuiszorg, kwijtschelding, aanpassingen, mantelzorg en algemene informatie en advies.

Naast deze kerngerichte aanpak wisten in 2008 zo'n 595 personen de weg naar de ouderenadvisering van SWE-W te vinden. Een trend die een stijgende lijn ten opzichte van voorafgaande jaren laat zien, zoals uit een eerste analyse blijkt. De volgende kern waar het project ouderenadvisering van start gaat, is Nieuwstadt (voorjaar 2009). De inwoners die tot de doelgroep behoren ontvangen een brief van de gemeente.

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met: SWE-Welzijnswerk, afdeling ouderenwerk, telefoon 0475-484848.