Gemeente Vlaardingen


Vlaardingen in de Prehistorie

06 februari 2009

Vlaardingen in de prehistorie

Vuur was heel belangrijk !

De kas van het centrum voor Natuur- en Milieu Educatie aan de Hofsingel is gedurende drie maanden omgetoverd in een prehistorisch landschap. Een uniek project speelt zich daar dagelijks af: bijna 1500 Vlaardingse schoolkinderen gaan zon 5000 jaar terug in de tijd. En wel naar de Vlaardingencultuur.

Een periode, de late steentijd, die in de archeologie de naam Vlaardingencultuur heeft gekregen. Naar de eerste ontdekking (in de jaren zestig) dat er ongeveer 5000 jaar geleden ook in West-Nederland mensen hebben gewoond. Tot dan (1958) meende men dat alleen in de hoger gelegen delen van Nederland een bestaan mogelijk was. Die archeologisch buitengewoon belangrijke vondst werd gedaan in Vlaardingen-West aan de huidige Ary Koplaan. Langs een kreek op de oeverwal bleken een aantal huizen te hebben gestaan. Er werd o.a. een visfuik gevonden en talloze gebruiksvoorwerpen van bot en steen.

Op het NME -centrum is dit prehistorisch landschap van wilgen en riet, een kreek, een huis en een tuin nagebouwd.

Brood bakken op een hete steen

Kinderen van de groepen 5 en 6 die op bezoek komen spelen het leven uit die tijd na. Zelf zorgen voor een huis, voor vuur, voedsel en kleding is heel wat anders dan even naar de winkel gaan. Dat je al die noodzakelijke dingen uit de natuur om je heen kunt halen is toch wel een verrassing voor een moderne consument.

Van wol draadjes spinnen om een kleed te weven

En door alles zelf te doen leer je natuurlijk ook veel! Echt vuur maken met een steen, graankorrels vermalen en met wat water tot een broodje bakken, met een scherpe steen peen en uien voor de soep snijden, klei en stro op een wilgentakken muur smeren, welk kind doet dat tegenwoordig nog?

Met vuurstenen mesjes groente snijden voor de soep

Bij de NME in Vlaardingen kan dit allemaal.

De lessen worden gegeven van 14 januari t/m 2 april.