ABVAKABO FNV

Werknemers gehandicaptenzorg niet serieus genomen door hun werkgever

Woensdagavond 4 februari, hebben de VGN (werkgevers in de Gehandicaptenzorg)/MEE Nederland en de CNV na vier rondes een cao-akkoord gesloten, dat er voor werknemers in de gehandicaptenzorg heel slecht uitziet.

ABVAKABO FNV, NU'91 en FBZ besloten dat zij niet hun handtekening kunnen zetten onder deze vrijbrief aan jullie werkgevers. ABVAKABO FNV is tot het uiterste gegaan. We hebben geprobeerd om te komen tot een aanvaardbaar compromis.

Maar van onderhandelen was totaal geen sprake. De VGN heeft niet een keer willen praten over de voorstellen die wij hebben gedaan namens jullie zoals werktijden, vrije tijd, reiskostenvergoeding, leerlingen, arbeidsmarktproblematiek, eindejaarsuitkering. Het was niet minder dan een dictaat dat ons werd opgelegd.
De werkgevers verwachten kennelijk geen arbeidsmarktproblemen. Integendeel, er komen voldoende werknemers beschikbaar, bijvoorbeeld de staalwerknemers van Corus, die zo inzetbaar zijn in de gehandicaptenzorg.

Jullie weten wel beter, wat jullie doen is een vak waarvoor je een opleiding of ervaring moet hebben om dit goed te kunnen uitvoeren.. We zijn vanaf de eerste ronde niet serieus genomen: dat is in het belang van alle medewerkers in de gehandicaptenzorg een dramatische ontwikkeling.

Onder het motto van modernisering en individualisering van de cao probeerde de VGN ons het volgende eindbod op te leggen.

Dit dictaat zag er als volgt uit:
Afschaffen 55+ regeling per 1 januari 2010!
Er komt een overgangsregeling, maar hoe die er uit gaat zien is onduidelijk.

Voor de werknemers die nu 49 jaar of jonger zijn is er helemaal geen regeling meer. Voor degenen die op 1 januari 2010 50 jaar of ouder zijn komt er een overgangsregeling, die per 1 januari 2010 ingaat. Over hoe die eruit gaat zien is niets afgesproken: het kan dus zomaar zijn dat de huidige vier uur verlof per week danig wordt verminderd, of dat je als 57-jarige een paar tientjes krijgt om vrije tijd te kopen.

Wij vinden: het werken in de GHZ is dermate belastend en er wordt dermate weinig geïnvesteerd in goed personeelsbeleid, dat er een regeling moet blijven die tegemoet komt aan de levensfasen en het mogelijk moet blijven maken om de nodige rust en hersteltijd te nemen. In de toekomst kun je dus alleen nog minder gaan werken tegen minder loon als het werk te belastend wordt. Velen kunnen zich dat, ook met het oog op de pensioenopbouw, niet permitteren.

Persoonlijk budget

Door afschaffing van de 55+-regeling en de vergrijzingsuren komt er (afhankelijk van een overgangsregeling) geld vrij dat wordt herverdeeld over alle medewerkers. Dit geld wordt samen met jouw bovenwettelijke vakantiedagen in een persoonlijk budget gestopt. Ook de huidige 0,2% die nu al beschikbaar is voor jouw POP, wordt in het persoonlijk budget opgenomen.

Dat klinkt misschien mooi, maar er zijn nadelen.
1. De fiscus maakt het overhevelen van geld naar volgende jaren lastig. Je zult het in het desbetreffende jaar moeten opnemen. Als je toch wilt sparen (je hebt immers geen 55+-regeling meer), is het niet waardevast. Je kunt er dus nooit meer evenveel verlof voor terugkopen als je hebt ingeleverd. Wij vermoeden, maar ook daarover wilde de werkgevers niets afspreken, dat je zelf je budget moet gaan beheren/beleggen/sparen, en maak dat maar eens waardevast voor de toekomst in deze tijd. De werkgever heeft hiermee geen sores meer en jij bent volledig verantwoordelijk. Het kan anders, maar de werkgevers wensten daar niet over te spreken.
2. Werkgevers hebben geen enkele visie als het gaat om duurzame inzetbaarheid van medewerkers. In het cao-akkoord staat dat individueel maatwerk een goed levensfasebeleid kan ondersteunen, maar dat vinden wij een loze kreet. De werkgever heeft behoefte aan maatwerk en flexibiliteit.

Loon

De loonsverhoging behelst op jaarbasis 2,57% (=3% over 14 maanden). Dat staat in schril contrast met de 3,5% voor een jaar die wij hebben geëist.

Tot onze grote teleurstelling is CNV Publieke Zaak helaas gezwicht voor de opgelegde druk van de werkgevers.
Wij hopen dat zij stoppen met het verder gaan op deze ingeslagen weg, omdat zij hierdoor de belangen van werknemers in de gehandicaptenzorg ook voor de toekomst ernstige schade berokkenen.

Wij weten hoe belangrijk het is dat jullie op een goede manier kunnen werken, waarbij jullie betrokkenheid en de zorg voor jullie bewoners belangrijk is.

Wij hebben wel degelijk willen praten over levensfasebeleid en ook over modernisering van de cao.
Maar niet zonder meer; in gesprekken met medewerkers in de gehandicaptenzorg blijkt dat van het invullen van fatsoenlijk personeelsbeleid niet veel terecht komt. Wat als dan de afspraken uit de cao verdwijnen die nu zekerheid geven? Dat je alles via het meerkeuze systeem zelf met je leidinggevende moet `uitonderhandelen". Wij vinden dat wij eerst de steigers voor dat overleg moeten opzetten, zodat jullie zelf het bouwwerk kunnen afmaken. Wij willen duidelijke afspraken, en garanties. Daarom hebben wij geweigerd een blanco cheque af te geven.
Diverse keren hebben wij voorgesteld zelf met tekstvoorstellen te komen of het geheel in een langer traject geheel uit te onderhandelen maar daar hadden de werkgevers geen enkele behoefte aan.

Als vertegenwoordigers van jullie moeten wij vaststellen dat een dergelijke manier van onderhandelen niet eerder door ons is meegemaakt.

* Wij hebben op basis van onze inzet namens de gezamenlijke leden van ABVAKABO FNV, NU'91 en FBZ geprobeerd te komen tot fatsoenlijke afspraken.

* Wij hebben geprobeerd om met de werkgevers mee te denken om op basis van een gelijkwaardig compromis te komen tot voorstellen die eerlijk en verdedigbaar zijn naar jullie.

* Wij hebben samen steeds voor ogen gehouden wat mogelijk en haalbaar is in de gehandicaptenzorg.

* Wij willen ten alle tijden met de werkgevers tot afspraken komen die bijdragen aan een betere positie van medewerkers en vergroting van de aantrekkelijkheid van het werken in de gehandicaptenzorg.

Wat gaan wij doen?

De komende periode gaan wij op diverse plaatsen (in estafettevorm) in het land bij grote instellingen informatieve bijeenkomsten organiseren. Tijdens deze bijeenkomsten zullen wij het eindbod met jullie bespreken.

Wat vragen wij van je?

Roep collega's op naar deze bijeenkomsten te gaan. Alleen door een massale opkomst zijn we in staat het dictaat van tafel te krijgen. Binnenkort volgt meer informatie. Volg het meest recente nieuws via de website.

06-02-2009, Gehandicaptenzorg | Meer over: gehandicaptenzorg, zorg |