FNV Bondgenoten

FNV Bondgenoten: werknemers jeneverbottelaar Avandis leggen werk neer

De werknemers van bottelaar Avandis van drankmerken als Bols en De Kuyper leggen vanochtend vier uur lang het werk neer. Er zijn op dit moment zo'n 50 stakers ingeschreven en de volledige productie ligt stil. Aanleiding is het jarenlang slepende conflict over de pensioenregeling.

De werknemers zijn boos omdat het bedrijf in Zoetermeer bepaalde verplichtingen niet nakomt en de pensioenregeling wil uitkleden om daar tienduizenden euro's aan te verdienen.

De geruchten dat Joep van Thiel, de directeur van Avandis, zou opstappen zijn waar. "De raad van Commissarissen heeft dit bevestigd en als ook de OR vóór stemt, is het een feit", aldus Jet Grimbergen, bestuurder FNV Bondgenoten.

Avandis is ontstaan na een fusie van de bottelarijen van Bols, De Kuyper en Uto. Uit die tijd stammen garanties dat de werknemers in de nieuwe onderneming hun oude arbeidsvoorwaarden zouden houden. Grimbergen: "Al drie jaar wordt hier onder het mom van harmonisatie getornd aan de arbeidsvoorwaarden van de mensen en die zijn het helemaal zat". De werkonderbreking vanochtend is volgens Grimbergen een duidelijk signaal naar Avandis en aandeelhouders Bols, De Kuyper en UTO dat het voor de werknemers menens is: "Nu gaat het nog om vier uurtjes, de volgende keer gaat de boel langer plat."

Bij Avandis werken zo'n 100 mensen, waarvan 20 mensen op kantoor.