FNV Bondgenoten

FNV Bondgenoten wil na 1 maart werkgelegenheidsmaatregelen voor komende twee jaar

FNV Bondgenoten voorzitter Henk van der Kolk deed vandaag bij de opening van het tweedaags congres in Rotterdam een oproep aan het kabinet, om ook na 1 maart (de uiterste datum om WTV aan te vragen) een maximale inzet te leveren om de komende twee jaar mensen aan het werk te houden en te scholen.

Daarvoor moet het kabinet het mogelijk maken, geld uit alle mogelijke potten, waaronder de WW pot, in te zetten zodat sociale partners dat kunnen regelen. Ook geld uit de doorwerkbonus zou hiervoor beschikbaar moeten worden gesteld.
Henk van der Kolk: "Maak het mogelijk te scholen met behoud van WW rechten. Door scholen en bijscholen houden onze mensen aansluiting bij de arbeidsmarkt, wordt hun vakkennis uitgediept, en vallen ze niet in een zwart gat.
En als het niet anders kan, als er geen werk en kansen zijn in de eigen sector, is omscholing prima. Maar laten we daarmee voorzichtig zijn en het kind niet met het badwater weggooien. En zijn ook nog steeds vacatures in sectoren waar het nu slecht gaat."

FNV Bondgenoten pleit verder voor tijdelijke, vrijwillige vertrekregelingen voor mensen in bedrijven die moeten reorganiseren. Daar zouden dan ook mensen die een of twee jaar vóór hun pensioen zitten, gebruik van kunnen maken.
Van der Kolk: "Zo behouden meer jongere mensen hun werk. Nee, ik pleit niet voor een nieuwe VUT, het moet absoluut een tijdelijke regeling zijn. Na de crisis zijn ook oudere en ervaren mensen weer hard nodig."

Pensioenen en indexatie
Er is bijna geen pensioenfonds dat nu indexeert. Mensen moeten niet met een jarenlange indexatiestop worden opgezadeld, vindt FNV Bondgenoten.
Ook ingrijpende maatregelen als het verlagen van uitkeringen en schrappen van opgebouwde rechten vindt de bond nu niet passend.

Henk van der Kolk: "De crisis is een tijdelijk. Financiële markten en de dekkingsgraden zullen zich dus herstellen. Herstel van de fondsen moet samengaan met beperkte indexatie in de jaren dat daarvoor ruimte is. Het herstel zal daardoor iets langer duren, maar niet alleen de rekening neerleggen bij de werkenden en gepensioneerden van vandaag. Wij vertrouwen er op ruimte te krijgen voor dit beleid van de politiek, de overheid en De Nederlandse Bank."

Pensioenfondsen die een te lage dekkingsgraad hebben, moeten vóór 1 april een herstelplan schrijven.

Gewoon Goed Werk en topbeloningen
Op het vierjaarlijks congres heeft FNV Bondgenoten verder kenbaar gemaakt, zich in het komend cao seizoen in te gaan zetten voor Gewoon Goed Werk, en bij sommige cao's ook topbeloningen aan de orde te gaan stellen.
Onder het motto 'Gewoon Goed Werk' wil FNV Bondgenoten dat het minimumloon naar 10 euro per uur gaat. Dat is 130% van het wettelijke minimumloon. 1,4 miljoen mensen verdienen minder dan 10 euro per uur. In de vleesverwerking, schoonmaak, postmarkt, taxibranche, supermarkten en distributiecentra, en ook in de agrarische sector zijn er veel bedrijven te vinden waar 40 procent van de werknemers 'tijdelijk personeel' is.
Henk van der Kolk: "Vaak zijn die zogenaamd tijdelijke mensen meer dan 9 maanden per jaar nodig. Dat zijn, vinden wij, vaste banen en de werknemers die dat werk uitvoeren, moeten dus ook zo behandeld worden. En ze moeten fatsoenlijk betaald worden. Wij gaan daar ons best voor doen bij het afsluiten van cao's."
Topbeloningen zullen aan de orde worden gesteld bij het afsluiten van cao's bij o.a. KLM/Air France, NS en Shell.

Sociaal Europa
Op het congres wordt ook gesproken over een Sociaal Europa. In juni zijn de verkiezingen voor het Europees Parlement. FNV Bondgenoten zal samen met vakbewegingen uit andere Europese landen in een aantal Europese hoofdsteden demonstreren voor een Sociaal Europa.Henk van der Kolk: "We willen een verbod op concurrentie op arbeidsvoorwaarden en voorrang voor sociale rechten en verworvenheden boven economische vrijheden. Ook willen we recht op collectieve onderhandelingen, inclusief het stakingsrecht voor alle werknemers."