Provincie Noord-Holland

Datum

6-2-2009

Onderwerp

Gedeputeerde Staten positief over bijdrage YXIE


Gedeputeerde Staten van Noord-Holland hebben besloten om 1.250.000,- beschikbaar te stellen voor het Centrum voor woord, beeld en geluid YXIE in Alkmaar. Dit bedrag was in 2007 al gereserveerd maar nog niet officieel toegekend. Definitieve besluitvorming van Provinciale Staten vindt in maart 2009 plaats.

De definitieve toekenning van de subsidie was pas mogelijk als de financiële dekking voor het project helemaal rond zou zijn. In november 2008 heeft de gemeenteraad van Alkmaar ingestemd met de komst van YXIE.

De provincie wil er voor zorgen dat zoveel mogelijk mensen van kunst en cultuur kunnen genieten en/of actief kunnen deelnemen. Ze stimuleert daartoe uiteenlopende activiteiten, vaak door middel van financiële bijdragen.

Het centrum zal komen in het monumentale Doelencomplex en op het Doelenveld. Het zal de nieuwe huisvesting worden van het Alkmaarse filmhuis en theater Provadja. Verder zal in het gebouw een gevarieerde collectie aan werken van Lucebert worden ondergebracht. Naar verwachting starten de werkzaamheden in 201. De opening wordt verwacht begin 2013.