Gemeente Tilburg

Nummer
2009048BW
Datum
6 februari 2009

Groen karakter Noordoost beschermd

Structuurvisie op aantal punten aangepast

Hoe kan Tilburg Noordoost zich de komende elf jaar het best ontwikkelen? Op die vraag gaat de ontwerp Structuurvisie Noordoost specifiek in. Met Noordoost wordt gedoeld op het hele gebied tussen het spoor naar Eindhoven, de noordelijke gemeentegrens van Tilburg, de Midden Brabantweg en de bebouwing van Tilburg Noord. "Hoe eerder en steviger wij bepalen wat wij in dit voor Tilburg waardevolle gebied wel en niet willen, hoe beter het is. Regeren is vooruitzien. Voor ons betekent dat: het groene karakter van dit gebied zoveel mogelijk waarborgen. Dat doen wij door het open groene middenstuk te veranderen in een prachtig gebied met een landschappelijke uitstraling ", concludeert Hamming.
De ontwerpvisie is al langer in roulatie. Zo is de visie in het najaar van 2007 gepresenteerd op drie informatieavonden. Bewoners kregen toen de mogelijkheid om op de plannen te reageren. Vervolgens is het stuk ook nog een keer aan het (nieuwe) college voorgelegd. En ook zij hadden nog wat aanvullende wensen met betrekking tot het gebied. Dit alles heeft geleid tot een aantal aanpassingen in de plannen. De hoofdintentie is echter niet veranderd. Binnenkort buigt de commissie fysiek zich over de visie. Aanpassingen ontwerpvisie Noordoost
Bij het opstellen van het nieuwe programma voor de periode 2008-2010 heeft het college de intentie uitgesproken om de woningbouw in Rugdijk/Kouwenberg versneld te willen uitvoeren. Ook gaf ze aan te willen onderzoeken of er meer woningen met tuin (op kleinere kavels) in Noordoost kunnen of moeten worden gebouwd. De afgelopen periode is daar onderzoek naar gedaan. Conclusie is dat er geen behoefte is aan meer grondgebonden woningen. Uit de meest recente monitor woningbouw (vastgesteld op 27 januari 2009) blijkt dat daarvoor voldoende andere locaties binnen de gemeentegrenzen aanwezig zijn. Bovendien is Noordoost de enige locatie waar nu woningen op grotere kavels in een meer landelijk gebied kunnen worden aangeboden.
Verder is ook de haalbaarheid van station Berkel-Enschot in dit verband nader onderzocht. De komst is niet alleen de wens van de gemeente maar ook van andere overheden en private partijen. Vooralsnog is gebleken dat Berkel-Enschot qua reizigeraantallen niet voldoet aan de norm die de NS ervoor hanteert. Ook zijn de inpassing in het dienstrooster en de wenselijkheid struikelblokken. Realisatie van het station B/E is ook één van de ambities van het OV-netwerk Brabantstad. OV-Netwerk Brabantstad is een netwerk van overheden en private partijen met als doel de bereikbaarheid van Brabant met het openbaar vervoer te versterken. De komende tijd bekijkt de Tilburg in overleg met andere partijen in hoeverre een treinstation haalbaar is. Ook de visie op het aantal hectaren bedrijventerrein die waren gepland in Loven Noord II is wat veranderd. Loven Noord II heeft daarvoor een te versnipperde ligging en biedt relatief weinig ruimte. In de Zuidkamer kan meer ruimte worden vrijgemaakt. Vandaar het voorstel

deze hectaren bedrijventerrein bij de Zuidkamer te voegen. De percelen in Loven Noord II met een bedrijfsbestemming worden herbestemd. Hierbij is het streven om het huidige groene karakter van het gebied te handhaven. Extensieve bebouwing in de vorm van woningen, eventueel gecombineerd met werken, is op beperkte schaal mogelijk. Hoofdlijn
Zoals gezegd is de visie op hoofdlijnen niet veranderd. Tilburg Noordoost houdt een groen open middengebied dat dienst doet als groene buffer . "Belangrijkste is natuurlijk dat wij daar een prachtig stukje landschap van gaan maken en het gebied daardoor een geheel eigen uitstraling krijgt," aldus Hamming. Nieuwe woonlocaties en bedrijventerreinen worden geconcentreerd aan de randen van het gebied. De intensieve bebouwing sluit aan bij de bebouwing van Tilburg Noord (Rugdijk /Kouwenberg) en de bebouwing in de dorpen Berkel-Enschot (Overhoeken) en Udenhout (Mortel II). De minimale bebouwing, het meer landelijk wonen, grenst direct aan het groene open middengebied.
Verdere procedure
Op 23 maart 2009 buigt de raadscommissie Fysiek zich over de Ontwerp Structuurvisie Noordoost 2020 (ontwerpbesluit). Aan de hand van de opmerkingen uit de commissie stelt het college vervolgens de ontwerp structuurvisie vast in april 2009. Meteen daarna wordt de ontwerp structuurvisie zes weken ter inzage gelegd en kunnen zienswijzen worden ingediend. Vaststelling van de visie door de raad is voorzien in het najaar 2009.
Zie voor een samenvatting van de structuurvisie Noordoost en de inspraaknota de website www.tilburg.nl zoeksleutel ´ontwerp structuurvisie Noordoost´- Het in dit persbericht genoemde collegebesluit is een ontwerpbesluit. Dit besluit wordt voorgelegd aan de raad/raadscommissie Fysiek op 23 maart 2009. Contactpersoon:
Marlies van Brunschot, woordvoerder wethouder Hamming, 013 - 542 97 05