Ministerie van Algemene Zaken

Antwoord minister-president op Kamervragen over het privé-internetverkeer van bewindslieden

Kamerstuk | 06-02-2009

Minister-president Balkenende heeft mede namens de minister van BZK vragen beantwoord van Tweede-Kamerlid Gerkens (SP) over het privé-internetverkeer van bewindslieden.

Hierbij doe ik u mede namens de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties toekomen de antwoorden op de vragen van het lid Gerkens (SP) over het privé-surfen van bewindslieden, mij toegezonden op 16 januari 2009, nr. 2009Z00618/2080909860.

DE MINISTER-PRESIDENT,

Minister van Algemene Zaken,

mr.dr. J.P. Balkenende


2009Z00618 / 2080909860


1. Wat is uw reactie op het bericht dat de emailbox van de staatssecretaris van Defensie gekraakt is?

Antwoord

Ik heb daar kennis van genomen. Het betrof een privé-emailbox in het publieke domein waarvan de beveiliging is gekraakt. Dit was uiteraard een kwalijke actie. Van het feit is aangifte gedaan door de staatssecretaris van Defensie. De mailbox bevatte geen vertrouwelijke of staatsgeheime informatie.


2. Zijn er afspraken over het gebruik van privémail binnen het kabinet? Zo ja, welke zijn dit en waarom heeft de staatssecretaris van Defensie een slecht beveiligde privémailbox? Zo nee, waarom niet?


3. Zijn de risico's van het kraken van internetverbindingen vanuit de privéadressen geanalyseerd? Zo ja, heeft dit geleid tot protocollen rondom het gebruik van internet in de privésfeer? Zo nee, waarom niet?


4. Maken de bewindslieden gebruik van beveiligde verbindingen voor het internetgebruik en verzenden van privémail? Zo nee, waarom niet?


5. Bent u bereid naar aanleiding van deze gebeurtenissen de veiligheid van internetverkeer van bewindslieden in de privésfeer te analyseren en protocollen te ontwikkelen om herhaling te voorkomen?

Antwoord op de vragen 2, 3, 4 en 5

Aan bewindspersonen kunnen ten behoeve van zakelijk gebruik beveiligde communicatievoorzieningen ter beschikking gesteld worden voor gebruik buiten de kantooromgeving.

De risico's van het gebruik van internet en email mogen algemeen bekend worden verondersteld.