Sluismodel biedt mogelijke uitweg uit doemscenario's pensioenfondsen


Wet en regelgeving nog niet geschikt voor crisisbeheersing

HILVERSUM, 20090213 -- Uit bezorgdheid over de drastische herstelmaatregelen die beleidsmakers in deze pensioencrisis nu opperen heeft de gepensioneerdenvereniging 't Gooi een voorstel ingediend tot wijziging van wet en regelgeving bij alle beleidsmakers in pensioenzaken van Nederland. Het voorstel is gebaseerd op, wat de Vereniging zelf, `het Sluismodel' noemt. In dit model wordt voorgesteld om de niveauverschillen in de financiële markt te vergelijken met verschillende waterstanden in rivieren. Om te zorgen dat de schepen (de pensioenfondsen) ongehavend kunnen blijven doorvaren, bouw je sluizen in om de niveauverschillen geleidelijk aan het vaarwater toe te dienen.

"Pensioenfondsen zijn verplicht hun vermogen te taxeren op de actuele marktwaarde", legt de heer van Dam, bestuurslid van de gepensioneerdenvereniging uit. "Dat houdt in dat extreme niveauverschillen meteen in de cijfers te lezen zijn. Die momentopnames leiden ertoe dat pensioenfondsen in de huidige crisis gedwongen zijn om te concluderen dat hun dekkingsgraad (waarde van het vermogen van het Pensioenfonds, gedeeld door de berekende waarde van de aangegane pensioenverplichtingen) veel te laag is. Mogelijke gevolgen daarvan zijn dat pensioenfondsen voorstellen de lopende pensioenuitkeringen én de latere uitkeringen voor de pensioenopbouwers te verlagen.
De pensioenwet stelt geen eisen aan het terugdraaien van dat soort strenge maatregelen. Ook al stijgt de marktwaarde weer. Daarnaast kunnen pensioenfondsen het verlagen van uitkeringen herhalen mocht de markt verder dalen. Op deze manier gaan mensen zich terecht onzeker voelen over hun pensioen."

Stabieler beeld
"Uit eigen waarneming weet ik dat het gedempt en vertraagd volgen van de koersen en het gebruiken van een realistische rente die voor een aantal jaren wordt vastgesteld, een veel stabieler beeld geeft van een pensioenfonds. Tot en met 2003, dus vóór de nieuwe wet en regelgeving, hanteerde het Philipspensioenfonds al zo'n beheerste marktopname. Het gevolg; een stabiel beeld en vertrouwen in de vooruitzichten. Over het algemeen heeft een pensioenfonds tijd. Er is dus geen reden om sluisdeuren open te laten en niveauverschillen onnodig snel het hoofd te willen bieden", aldus van Dam.

Advies aan beleidsmakers
"Als gepensioneerdenvereniging maken wij ons grote zorgen over de drastische maatregelen die nu opdoemen. Vandaar dat we hebben besloten om een brief te schrijven met een advies tot wijziging van de wet en regelgeving opdat pensioenontvangers én de pensioenopbouwers uit de strijd tegen de kredietcrisis niet een gehavend pensioen overhouden. Deze brief (zie www.vegege.nl) hebben we verstuurd naar alle beleidsmakers in pensioenzaken. We benadrukken daarin nogmaals het belang van een gedempte marktopname oftewel het Sluismodel."