Gemeente Capelle a/d IJssel

Rechter oordeelt: "tijdelijk huisverbod terecht opgelegd"

Burgemeester Joke van Doorne heeft terecht een tijdelijk huisverbod opgelegd en een tijdelijk huisverbod verlengd. Dit blijkt uit de uitspraak van de rechter in Rotterdam op donderdag 5 februari. De burgemeester legde de betreffende Capellenaar op 21 januari 2009 een tijdelijk huisverbod op vanwege acuut dreigend huiselijk geweld. De burgemeester verlengde dit huisverbod op 30 januari 2009 omdat de man zich onvoldoende had ingespannen om hulpverlening te aanvaarden. De man tekende bij de rechtbank in Rotterdam beroep aan tegen het tijdelijk huisverbod en de verlenging.

Oordeel van de rechter
Volgens de rechter heeft de burgemeester in beide besluiten juist gehandeld omdat de aanwezigheid van de man in de woning "ernstig en onmiddellijk gevaar opleverde voor de veiligheid van zijn vrouw". Toch oordeelde de rechter dat de verlenging van het tijdelijk huisverbod niet in stand kan blijven. Tijdens de zitting bleek dat de man inmiddels therapie heeft aanvaard. Daarom oordeelt de rechter dat het verlengingsbesluit van 30 januari vernietigt dient te worden.

Reactie burgemeester Joke van Doorne
Burgemeester Joke van Doorne voelt zich door de uitspraak gesterkt in haar beslissing om het tijdelijk huisverbod op te leggen en te verlengen. "Het tijdelijke huisverbod heeft zijn doelstelling bereikt; het verminderen van de acute dreiging van huiselijk geweld. Juist door de verlenging van het huisverbod op 30 januari is de hulpverlening op gang gekomen. Daarom is het verwarrend dat de rechter deze verlenging nietig heeft verklaard. Beter had de rechter de termijn van de verlenging kunnen inkorten of kunnen schorsen, aldus Van Doorne." Om duidelijkheid te creëren voor de uitvoering van de Wet Tijdelijk Huisverbod in de toekomst, wordt een hoger beroep sterk overwogen.

Huisverbod
Iemand die het huisverbod opgelegd krijgt, mag tijdelijk zijn woning niet in. De reden hiervan is dat er een acute dreiging van huiselijk geweld of kindermishandeling is ontstaan. De gewonnen tijd wordt gebruikt om voor beide partijen hulpverleningstrajecten te starten. Het huisverbod duurt minimaal tien en maximaal 28 dagen. In die periode mag de 'uit-huis-geplaatste' de woning niet in en ook geen contact met huisgenoten opnemen.

Burgemeester legt het huisverbod op
Het huisverbod wordt in de vorm van een beschikking uitgereikt door de burgemeester of door de politie indien zij daartoe wordt gemandateerd. De burgemeester kan afhankelijk van de situatie het huisverbod verlengen tot maximaal vier weken. Een uithuisgeplaatste die zich niet aan het huisverbod houdt, kan maximaal twee jaar gevangenisstraf krijgen of een taakstraf. De uithuisgeplaatste heeft de mogelijkheid om tegen het huisverbod in beroep te gaan bij de bestuursrechter.

Noot voor de redactie/

Gemeente Capelle a/d IJssel