Ingezonden persbericht


Persbericht
6 februari 2009
090206-a

Nieuwe afspraken A4 Burgerveen-Leiden

Minister Eurlings van Verkeer en Waterstaat en de wethouders van Leiden, Leiderdorp en Zoeterwoude hebben nieuwe afspraken gemaakt over de wegverbredingswerkzaamheden bij de A4 Burgerveen-Leiden. Het samenwerkingsverband tussen Rijk, provincie en gemeenten lag stil. Alle partijen hebben de afgelopen maanden overlegd om de gevolgen te bespreken en nieuwe afspraken te maken.

De minister van Verkeer en de drie wethouders van de W4 gemeenten zijn zeer tevreden over de gemaakte afspraken binnen dit unieke samenwerkingsverband dat mede onder leiding van de Zuid-Hollandse gedeputeerde Asje van Dijk tot een resultaat is gekomen. In een persoonlijk onderhoud deze week heeft minister Eurlings het belang van een voortvarende opheffing van deze flessenhals benadrukt. De betrokken wethouders onderschrijven de noodzaak om knelpunten in lopende en toekomstige procedures in nauwe samenwerking op te lossen, zodat dit spoedaanpak project zo snel en goed mogelijk kan worden gerealiseerd.

In deze afspraken gaat het niet alleen om verbetering van de mobiliteit in de regio, minister Eurlings zet nog meer in op de ruimtelijke ontwikkeling van het gebied. In deze afspraak blijft de verlengde en verdiepte ligging van de A4 onder de Oude Rijn uitgangspunt voor de gebiedsontwikkeling. Dit betekent een enorme verbetering van de leefkwaliteit van heel veel mensen.

Met de hernieuwde afspraken is een budget gemoeid van totaal 17 miljoen euro. Hiervan verdelen de gemeenten onderling 16 miljoen euro. De gemeenten Leiderdorp en Zoeterwoude bepalen zelf welke tijdelijke geluidswerende maatregelen noodzakelijk zijn om de geluidshinder voor bewoners te verminderen. Rijkswaterstaat heeft hiervoor maximaal 1 miljoen euro beschikbaar. Ook pakt Rijkswaterstaat de geluidsoverlast van de brug over de Oude Rijn aan. Verder worden de meerkosten van 1,7 miljoen euro voor de omlegging van de gasleiding bij Zoeterwoude tussen Zoeterwoude en Rijk gedeeld.

De A4 Burgerveen - Leiden is een knelpunt in het landelijke wegennet. Dagelijks staan hier vele mensen in de file, waardoor de weg al lang hoog in de top 10 van filemeldingen staat. In de huidige planning wordt rekening gehouden met een nieuw tracébesluit dat dit jaar gereed moet komen. De schop kan dan snel daarna de grond in. Indien de Spoedwet wegverbreding, die op dit moment ter behandeling voorligt in de Eerste Kamer, wordt aanvaard kan het project snel van start. De werkzaamheden, waarbij minimale overlast voor het verkeer wordt nagestreefd, duren ongeveer 4 jaar. De oplevering is voorzien in 2014.

W4 is het plan waarmee de W4-partners - twee ministeries (VROM en VenW), de provincie Zuid-Holland en de drie gemeenten Leiderdorp, Leiden en Zoeterwoude - de leefkwaliteit in de regio willen verbeteren op de aspecten wonen, werken, wegen, water en groen. W4 staat dan ook voor een maatschappelijk en ruimtelijk verantwoorde inpassing van de verdiepte en verbrede A4 én het ontwikkelen van naast de snelweg gelegen gebieden. Waar de A4 nu woongebieden van elkaar scheidt zal de weg in 2012 geen fysieke barrière meer vormen. De W4-partners spraken af de meerkosten van de verlengde verdiepte ligging te financieren uit de ontwikkeling van bedrijven, kantoren en woonwijken.


- Einde bericht -

Noot aan de redactie,