Nederlandse Tafeltennisbond

Debutante Li Jie glorieus naar finale Europese Top-12 Na een prachtige vertoning tegen Europa's nummer één Liu Jia staat de Nederlandse tafeltennisster Li Jie bij haar debuut op de Europese Top-12 in de finale. In het Duitse Düsseldorf wist de Oranjespeelster zondagochtend haar opponente met 4-2 te verslaan.

Li Jie verruilt haar rotvaste verdediging voor een felle forehand topspin. De Nederlandse zette een topprestatie
neer met het bereiken van de finale. (FOTO: © Henk Hommes / NTTB)

De Nederlandse verdedigster maakte zaterdag al een sterke indruk met duidelijke zeges tegen Krisztina Toth, Tamara Boros en in de kwartfinales tegen Elizabeta Samara. Zondagochtend benaderde ze echter nog meer de toppen van haar kunnen in een schitterende strijd met de Oostenrijkse oud-winnares en ex-Europees kampioene Liu Jia.

''Suzy" profiteerde in de eerste game licht van de spanning bij de Nederlandse en zette de foutjes van Li om in een 11-7 gamewinst. De 24-jarige inwoonster van Den Helder kwam ook in de twee game op achterstand (1-6), maar wist toch op 1-1 te komen via 12-10 winst. Daarna was de Oostenrijkse weer de betere (11-8), maar Li oogde steeds stabieler.

In haar gedachten speelde ook mee dat ze twee belangrijke wedstrijden winnend wist af te sluiten tegen Liu. Zowel op de Olympische Spelen als bij een ITTF Pro Tour in Oostenrijk verkeek Liu zich op de kwaliteiten van de Nederlandse.

Dat bleek in de volgende games waarin Liu meer en meer ging twijfelen en de Oranjespeelster naast haar defensie ook begon met aanvallen. In de vierde game (11-8) scoorde de Nederlandse op 10-8 een direct punt met haar service, iets wat ze ook in de laatste game nog twee keer zou herhalen op een cruciale 6-6 stand.

De angst om fouten te maken nam toe bij de Oostenrijke en Li greep soeverein de zege en een ticket voor de finale met 11-8 en 11-7. Dat betekende dat voor het derde jaar op rij een Nederlandse de finale bereikte van de Europese Top-12. De edities van 2007 en 2008 kwamen op naam van Li Jiao.

,,Ik ben echt dolgelukkig dat ik bij mijn debuut in de finale sta. Dit was van Liu haar beste wedstrijd ooit tegen mij. Ik had het erg moeilijk, maar kon zelf ook nog iets extra's geven", aldus Li die naar het spelershotel vertrok om zich rustig te kunnen voorbereiden op de finale van 13:30 uur.

Europese Top-12 2009, halve finale dames
LI JIE (NED) - Liu Jia (Oos) 4-2 (7-11 12-10 8-11 11-8 11-8 11-7)

NTTB/HH