Gemeente Asten wordt 'Besluit brandveilig gebruik bouwwerken'

'Gebruiksvergunningplicht' wordt 'Besluit brandveilig gebruik bouwwerken'

Per 1 november 2008 is het Besluit brandveilig gebruik Bouwwerken, ook wel aangeduid als Gebruiksbesluit, van kracht. Dit besluit bevat landelijk geldende regelgeving over het brandveilig gebruik van bouwwerken en is van toepassing op alle bouwwerken en komt in de plaats van de huidige gemeentelijke regelingen
(Bouwverordening hoofdstuk 6).

Door het Gebruiksbesluit is er één set aan landelijk geldende voorschriften ontstaan Hierdoor komt er zoveel mogelijk een einde aan lokale verschillen en ontstaat meer rechtszekerheid en gelijkheid voor gebruikers van bouwwerken. Daarnaast bieden uniforme regels betere mogelijkheden voor voorlichting.

Het Gebruiksbesluit is zoveel mogelijk afgestemd op het Bouwbesluit 2003 en de milieuvoorschriften (Activiteitenbesluit). Een andere grote verandering is dat met het Gebruiksbesluit de vergunningplicht grotendeels vervalt, wat leidt tot minder administratieve lasten voor gebruikers van bouwwerken. Daardoor komt bij de gebruiker meer verantwoordelijkheid te liggen.

Het Gebruiksbesluit is een belangrijke stap om de regeldruk te verminderen. In 2009 krijgt dit een vervolg in de tweede fase van het Gebruiksbesluit. Hierin worden het Gebruiksbesluit en het Bouwbesluit 2003 (inclusief voorgenomen wijzigingen) samengevoegd. Meer informatie over het gebruiksbesluit kunt u vinden op www.vrom.nl/gebruiksbesluit.

Voor meer informatie over de gebruikscriteria kunt u kijken onder het kopje 'Veiligheid' op deze website.