Gemeente Vlieland

Onderzoeksrapport rekenkamercommissie

Op maandag 9 februari 2009 heeft de rekenkamercommissie van de gemeente Vlieland haar eerste onderzoeksrapport aangeboden aan de voorzitter en de leden van de raad van de gemeente Vlieland. Het rapport is een weergave van het onderzoek dat is gedaan naar de toewijzingsprocedure op Vlieland van gemeentelijke huurwoningen sinds 2000.

De centrale onderzoeksvraag luidde: welk beleid heeft het gemeentebestuur gevoerd om een rechtvaardige verdeling en een zorgvuldige toewijzingsprocedure van de beschikbare gemeentelijke huurwoningen te bevorderen en zijn de doelen van dat beleid gerealiseerd.
De commissie heeft geconcludeerd dat het gemeentebestuur een gestructureerd beleid heeft gevoerd maar dat onvoldoende helder heeft geformuleerd zodat niet duidelijk is vast te stellen of de doelstellingen zijn gerealiseerd.

De commissie heeft een aantal aanbevelingen gedaan aan de gemeenteraad die een bijdrage kunnen leveren aan het realiseren van de doelen.
1. doelstellingen duidelijker te formuleren en het beleid daaraan te updaten waarbij aandacht voor inbedding van publiekrechtelijke rechtsbescherming;

2. frequenter doen van onderzoek naar woonbehoefte/-wensen onder de doelgroepen;

3. opheffen van de Adviescommissie woningtoewijzing;
4. opheffen ongelijke toewijzingscriteria voor gegadigden/woningeigenaren die een beroep doen op woningruil;
5. opnemen van een voorrangsindicatie voor toewijzing van dienstwoningen vanwege essentiële maatschappelijke functies; 6. variatie aanbrengen door herstucturering/vervangende nieuwbouw/renovatie binnen de bestaande woningvoorraad

De rekenkamercommissie hoopt met het rapport de gemeenteraad van Vlieland voldoende inzicht te hebben verschaft om zich een oordeel te kunnen vormen over de rechtmatigheid en doeltreffendheid van het toewijzingsbeleid van de gemeentelijke huurwoningen in de periode 2000 t/m juli 2008.
Tevens is het de wens van de commissie om het rapport nadrukkelijk te betrekken bij de discussie over het toekomstige toewijzingsbeleid van (gemeentelijke) huurwoningen op Vlieland.


* Rekenkamerrapport.pdf