Gemeente Best

Besluit brandveilig gebruik bouwwerken (Gebruiksbesluit)

De regering heeft zichzelf ten doel gesteld het aantal vergunningen in Nederland terug te dringen en meer nadruk te leggen op de verantwoordelijkheid van de gebruiker/eigenaar van een pand. Per 1 november 2008 is daarom het nieuwe Besluit brandveilig gebruik bouwwerken (Gebruiksbesluit) in werking getreden. Dit Besluit regelt het veilige gebruik van bouwwerken in Nederland.

Eisen in elke gemeente gelijk

Voortaan gelden landelijke in plaats van gemeentelijke voorschriften voor het brandveilig gebruik van bouwwerken. Voorheen vond de gebruiker voorschriften over het brandveilig gebruik van bouwwerken in de bouwverordening van de gemeente. Deze voorschriften verschilden per gemeente. Met het Gebruiksbesluit worden de brandveiligheidseisen voor iedereen in elke gemeente gelijk. Dit betekent meer duidelijkheid en rechtsgelijkheid voor de gebruiker.

Nieuw: gebruiksmelding

In het Gebruiksbesluit is naast de gebruiksvergunning ook de zogenaamde gebruiksmelding opgenomen. Bouwwerken die veel risico met zich meebrengen, hebben (nog steeds) een gebruiksvergunning nodig. Bouwwerken die minder risico dragen, kunnen volstaan met een gebruiksmelding. Door de invoering van het Gebruiksbesluit vermindert het aantal gebruiksvergunningplichtige bouwwerken met circa 80%. Overigens blijft in de nieuwe situatie het toezicht houden op gebouwen en het handhaven van regels ongewijzigd.

Meer informatie

Voor meer informatie over het Gebruiksbesluit kunt u de website van het Ministerie van VROM raadplegen: www.vrom.nl/gebruiksbesluit.

Indien u na het raadplegen van de bovengenoemde website nog onbeantwoorde vragen heeft, of indien u wilt weten wat er voor u als gebruiker/eigenaar van een pand verandert, dan kunt u telefonisch contact opnemen met team Vergunningen van de gemeente Best via telefoonnummer (0499) 360 911.