Provincie Limburg

Persberichten

Gouverneur besluit tot integriteitsonderzoek
Gouverneur L. Frissen heeft besloten een onafhankelijk onderzoek in te laten stellen naar vermeende betrokkenheid van gedeputeerde Herman Vrehen in relatie tot onrechtmatige financiële transacties in de gemeente Echt-Susteren. Het besluit is vandaag in een brief aan Provinciale Staten kenbaar gemaakt. Onderstaand treft u de integrale tekst van deze brief aan.


----------------------------

Maastricht, 10 februari 2009
2009/3763

Geachte Statenleden,

De voorbije dagen zijn berichten verschenen over mogelijk onterechte financiële transacties in de gemeente Echt-Susteren en de vermeende betrokkenheid van een gedeputeerde hierbij. In november 2008 heb ik in een gesprek met de burgemeester van de gemeente Echt-Susteren aangedrongen op ingrijpen van diens zijde. De lijn van dit gesprek is op 19 december 2008 door mij nogmaals schriftelijk bevestigd. De Minister van Binnenlandse Zaken heeft op 20 januari jl. laten weten deze lijn te ondersteunen.
Naar aanleiding hiervan heeft de burgemeester besloten om binnen de gemeente een onderzoek in te stellen. Inmiddels is geconcludeerd dat de betreffende financiële transacties op oneigenlijke gronden zijn doorgevoerd. Vanaf het moment dat ik kennis nam van deze kwestie ben ik diep teleurgesteld in de rechtstatelijke gevoelens van de betrokken gemeentebestuurders.

Naar aanleiding van voornoemde berichten heeft een aantal van de in uw Staten vertegenwoordigde fracties schriftelijke vragen aan Gedeputeerde Staten gesteld over de mogelijke betrokkenheid van gedeputeerde H. Vrehen. Dienaangaande bericht ik u het volgende. In het kader van het door uw Staten vastgestelde integriteitsbeleid heb ik besloten een onderzoek in te stellen naar de vermeende rol van de gedeputeerde. Dit onderzoek zal worden uitgevoerd door een meerhoofdige onafhankelijke commissie, daarin ondersteund door ter zake deskundigen. Ik zal mij de komende dagen beraden over de reikwijdte van de opdracht in lijn met de gedragscode Bestuurlijke Integriteit van de Provincie Limburg en hierbij ook de budgettaire consequenties betrekken. Uiteraard zal ik u hierover zo spoedig mogelijk informeren. Ik acht het van belang dat het onderzoek snel en voortvarend wordt uitgevoerd, uiteraard met inachtneming van alle zorgvuldigheid.

Na ampel beraad heeft het College van Gedeputeerde Staten besloten om, hangende het onderzoek, het repressief toezicht op de gemeente Echt-Susteren onder te brengen bij de voorzitter.

Ten slotte bericht ik u dat Gedeputeerde Staten de schriftelijke vragen met betrekking tot de onderhavige kwestie binnen de daarvoor geldende termijn zullen beantwoorden, met uitzondering van die vragen die betrekking hebben op onderdelen van het onderzoek.

De Commissaris van de Koningin in de provincie Limburg,

L.J.P.M. Frissen

CC : gemeenteraad Echt-Susteren en de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties


----------------------------

10-2-2009 12:45