Provincie Overijssel

Mooi Overijssel laat zich zien in Den Haag

landschap.jpg (21 Kb)

`Mooi Nederland' van het ministerie van VROM bestaat twee jaar. Daarom in de maand februari een fototentoonstelling georganiseerd. Deze `Canon van het Nederlandse landschap' maakt met 60 foto's duidelijk hoe verschillend ons landschap is.

Kanshebbers
Iedere provincie moest in 2008 landschappen kiezen die in diverse tijdsperioden zijn ontstaan. Om in aanmerking te komen werd gekeken naar de natuurlijke, culturele en belevingskwaliteit van het landschap. Dus niet alleen historische plekken waren de kanshebbers om door te dringen tot de top. Ook het infrastructuurlandschap van Amsterdam Airport en de wereldhaven van Rotterdam zijn te zien tijdens de expositie.

Regisseur van het landschap
Voor de Canon hebben alle provincies vijf tot tien landschappen genomineerd. Zij zijn de regisseur van het landschap. Overijssel doet mee met de volgende locaties:

* De Weerribben en Wieden: een grootschalig laagveenmoeras
* Elzensingellandschap Staphorst en Rouveen: een bijzondere streekontginning

* De landgoederen in Twente

* De IJssel met de daaraan gelegen Hanzesteden nabij het Nationaal Landschap IJsseldelta

* De Doorbraak: nieuw bekenlandschap met natuurontwikkeling in Twente.

De geselecteerde landschappen zijn tentoongesteld op 60 grote billboards in een landschap van water, moeras en land.

Balans
Met het programma 'Mooi Nederland' werkt het ministerie van VROM samen met anderen aan een goede balans tussen toegankelijk groen, een bloeiende economie en een duurzame leefomgeving. De expositie is in de maand februari te zien in de centrale hal van het ministerie van VROM, Rijnstraat 8 in Den Haag.