Gemeente Noordenveld

Vasalis

Gedenkteken voor Vasalis

Gepubliceerd op: 10 februari 2009

Op vrijdagmiddag 13 februari 2009 om 16.30 uur, onthullen wethouder Oeds Keizer, portefeuillehouder cultuur en burgemeester Hans van der Laan op creatieve wijze een gedenkteken ter nagedachtenis aan M. Vasalis. Op deze dag is het 100 jaar geleden dat Margaretha Drooglever Fortuyn Leenmans (Vasalis) werd geboren. Deze feestelijke onthulling vindt plaats in de tuin naast de Mensinge, aan de Mensingeweg in Roden. Het is gemaakt door de Amsterdamse kunstenaar Erick de Lyon. Hij liet zich inspireren door het oeuvre van Vasalis.

Wethouder Keizer: " Een aantal Vasaliskenners en liefhebbers heeft zich enkele jaren geleden verenigd in een Projectgroep met het plan om het werk van Vasalis, als "literair erfgoed" op en rond haar geboortedag onder de aandacht te brengen. Deze projectgroep bestaat uit vertegenwoordigers van de gemeente, Culturele Kring Roden, Stichting Mensinge-complex, VERKUNO (Vereniging van beeldende kunstenaars in Noordenveld), Bibliotheek Noordenveld, boekhandel Daan Nijman en de Drentse schriever Martin Koster. Dit gedenkteken is dus het resultaat van hun inspanningen. Overigens is het ook tot stand gekomen dankzij een financiële bijdrage van de gemeente Noordenveld, het Prins Bernhard Cultuurfonds en de Provincie Drenthe."

Dit gedenkteken is overigens niet de enige uiting waarmee het werk van Vasalis herdacht wordt. De bibliotheek Noordenveld heeft plannen om nu en in de toekomst een breed publek binnen en buiten de regio in de gelegenheid te stellen kennis te nemen van het werk van Vasalis. Zo wil de bibliotheekj voor februari 2010 op spraakmakende wijze een interactief project ontwikkelen met speciale aandacht voor het betrekken van specifieke doelgroepen, waaronder vooral jongeren. Ook zijn er plannen voor groepsarrangementen gedurende het hele jaar. Daarnaast zijn er plannen voor een Vasalis-congres tijdens de Landelijke gedichtendag, een gedichtenwedstrijd en een lesbrief voor de scholen. Het is de bedoeling om dit samen met de Projectgroep Vasalis en met andere culturele organisaties vorm te geven.