Gemeente Venray


10 februari 2009

Toename van subsidieaanvragen cultuur

De gemeente Venray heeft ruim 600.000 euro aan extra cultuursubsidieaanvragen binnengekregen voor 2009 en 2010. Aangezien het college de culturele organisaties om aanvullende informatie had gevraagd, heeft de gemeente de aanvragen niet mee kunnen nemen in de gemeentebegroting. Het college van B en W stuurt hierover deze week een brief aan de gemeenteraad.

Voor de jaren 2009 en 2010 hebben zeven culturele organisaties aanvullende subsidies aangevraagd. De extra aanvragen bedragen structureel 230.000 euro en incidenteel 35.000 euro voor 2009 en 360.000 euro voor 2010. Het college is in gesprek met de organisaties over de noodzaak van de aanvragen en de hoogte van de subsidies. De komende maanden bespreekt het college de subsidieverzoeken en doet zij een voorstel aan de gemeenteraad.

Een van de organisaties die een extra subsidieaanvraag heeft ingediend is het Venrays Museum (Museum 't Freulekeshuus en het GGZ Psychiatriemuseum). Deze organisatie is bezig met een nieuw gebouw, een nieuw concept náást de bestaande collecties en het verwerven van landelijke bekendheid. Dit kost niet alleen incidenteel veel geld, maar ook structureel. Andere organisaties zijn het Odapark en Klassiek op Locatie. Beide organisaties hebben de status van cultuurplaninstelling gekregen van de Provincie Limburg. Dit betekent dat van de gemeente Venray eenzelfde bijdrage wordt verwacht als van de provincie. Dit is een aanzienlijke verhoging ten opzichte van eerdere jaren. Verder zijn er kleinere aanvragen die door het wegvallen van fondsen en sponsoren de gemeente Venray om een bijdrage vragen, zodat zij hun activiteiten kunnen voortzetten. Ook de Biënnale 2010, een evenement om Noord Limburg op de kaart te zetten in aanloop naar de Floriade, betekent een flinke aanslag op het gemeentelijk budget.