Deelgemeente Osdorp Amsterdam


---

Optijd actie op basisscholen

10 februari 2009
De leerplichtambtenaren bezochten in Osdorp onder andere De Globe, waar portefeuillehouder Martje Postma aanwezig was. Acht basisscholen in de stadsdelen Osdorp en Slotervaart deden mee aan de actie. In totaal waren - van de 2345 leerlingen - 147 leerlingen te laat op school. Zij kregen een gele kaart.

Martje Postma: "In Osdorp kwam drie procent van de leerlingen te laat. Bij De Globe stond ik zelf bij de deur en daar was het aantal `telaatkomers' nog minder. Gezien het feit dat de school er veel aan doet, beantwoord de uitslag aan onze verwachtingen. Maar we gaan er natuurlijk samen voor dat alle leerlingen op tijd komen!"

Positieve reacties

De ouders en leerlingen reageerden positief op de actie. Hoewel de school in eerste instantie verantwoordelijk is voor het bestrijden van te laat komen, hebben Bureau Leerplicht Plus en de stadsdelen samen met de scholen de handen ineen geslagen om te laat komen tegen te gaan.

Te laat komen komt regelmatig voor op basisscholen in Amsterdam. Met deze actie willen stad- en stadsdeelbestuur aan ouders duidelijk maken dat te laat komen onacceptabel is. Preventief optreden tegen schoolverzuim en mogelijke schooluitval op langere termijn staan hoog op de bestuurlijke agenda. Kinderen missen door het te laat komen een deel van de les. En het is storend voor de andere kinderen en de voortgang van de les.

Gevolgen

De school kan het verzuim - te laat komen is wettelijk gezien een vorm van schoolverzuim - melden bij de gemeente. De namen van de kinderen die vandaag te laat waren, zijn doorgegeven aan de leerplichtambtenaar. Deze bespreekt samen met de school de vervolgacties van de school. Afhankelijk van de frequentie van het te laat komen kan dat leiden tot een waarschuwingsgesprek van de school met de ouders. De leerplichtambtenaar kan daarop een formele waarschuwingsbrief sturen of een proces verbaal opmaken wegens ongeoorloofd schoolverzuim.

De Op-tijd-kom actie is onderdeel van de handhavingsestafette van Bureau Leerplicht Plus. De actie wordt in alle stadsdelen gedaan. Na Zuidoost en West zijn nu de stadsdelen in Oost aan de beurt. Daarna volgen de andere stadsdelen.

M. Postma deelt groene kaarten uit bij de ingang van de Globe
---