Gemeente Amersfoort

PERSBERICHT

Amersfoort, 3 februari 2009

Nummer: 7

750 jaar Amersfoort Hoezo?

Deel 4 - De jaren '50 en '60

Op 10 februari a.s. geeft architectuurhistoricus Pauline Opmeer een lezing over de stadsuitbreiding van de jaren '50 en '60 in Amersfoort. De lezing is bestemd voor iedereen die geĂŻnteresseerd is in de ontwikkelingsgeschiedenis van Amersfoort en vindt plaats vanaf 20.00 uur in het Informatiecentrum Vathorst. Op zondag 15 februari vindt vanaf 14.00 uur vanaf Centraal Station (noordzijde), een rondleiding per fiets plaats door het Soesterkwartier, onder andere langs de plekken die tijdens de lezing worden genoemd. De toegang voor beide activiteiten is gratis.

Pauline Opmeer is architectuurhistoricus en directeur van Opmeer reportages. In Amersfoort is ze betrokken geweest bij het inventariseren van de uitbreidingswijken van na de Tweede Wereldoorlog.

Randenbroek, Kruiskamp, Koppel
Na de Tweede Wereldoorlog stelde architect Zuiderhoek samen met stedenbouwkundige ing. A.H. Rooimans een 'plan in hoofdzaak' op voor Amersfoort. Aanleiding was een studie van het NEI (Nederland Economisch Instituut) dat berekend had dat Amersfoort in 1970 honderdduizend inwoners zou hebben (in werkelijkheid was dat in 1990 pas het geval). De plannen voorzien in een uitleg aan de noord- en oostkant. waar drie nieuwe wijken moeten komen: Randenbroek, de Kruiskamp en de Koppel. Burgermeester H. Molendijk gaf destijds als commentaar: "Dit plan doet welhaast academisch aan , het heeft de vorm van een gestileerde bloem: de oude stad is het hart, de stadskwartieren liggen er als bloembladen tegenaan".

Soesterkwartier, Liendert, Schuilenburg
In het Soesterkwartier (in de negentiende eeuw ontsloten door de aanleg van twee begraafplaatsen) vindt gelijktijdig in 1951 de eerste grootschalige hoogbouw - 160 etagewoningen- aan het Vreeland plaats. Deze eerste woningwetflats trokken veel belangstelling, ook uit het buitenland, door de centrale verwarming met een ketelhuis, de vuilstortkokers en de boodschappenliften. Tot 1965 vormt het Valleikanaal aan de noordzijde de vierde omwalling. Dan gaat Amersfoort over het kanaal heen. Tot 1970 worden de wijken Liendert en Schuilenburg gebouwd.

Ook nu onderwerp van gesprek
Al deze wijken zijn destijds met veel liefde en oog voor detail ontworpen. Vandaag zijn deze wijken onderwerp van gesprek door (her-) ontwikkelingen in het Centraal Stads Gebied (CSG), De Spoorwegzone en de herinrichting van de Hoge weg.

Lezingenreeks
Deze lezing maakt deel uit van de lezingenreeks '750 jaar Amersfoort, hoezo?', die het Informatiecentrum Vathorst organiseert in het kader van 750 jaar Amersfoort. De reeks bestaat uit 7 lezingen inclusief rondleiding over de geschiedenis van Amersfoort en de weerslag die dat heeft gehad op de stedenbouw, architectuur en beeldende kunst in deze stad. De lezingen worden vanaf november 2008 tot mei 2009 iedere tweede dinsdag van de maand gehouden en kunnen los worden gevolgd. De rondleidingen (wandeling, fiets of bus -tijdsduur ong. 2 uur) vinden plaats op de zondag volgend op de lezing van de dinsdag. Meer informatie over de lezingen vindt u op www.vathorst.com.

750 jaar Amersfoort, hoezo? Deel 4: de jaren '50 en '60 10 februari - lezing - Aanvang 20.00 uur - Informatiecentrum Vathorst, Veenslagen 2, 3825 RV Amersfoort.

15 februari - rondleiding per fiets onder leiding van Trudy de Mooij, manager Informatiecentrum Vathorst - Aanvang 14.00 uur - Vanaf Het Centraal Station (noordzijde - Soesterkwartierzijde) in Amersfoort.

Voor beide activiteiten geldt: deelname is gratis. Deelnemers kunnen zich vooraf aanmelden bij het Informatiecentrum, via telefoonnummer 033-4511012, of e-mail I-centrum@vathorst.com. Meer informatie: www.vathorst.com


---