Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Hoogland, 9 februari 2009

Fietsroutes en fietstochten van groot economisch belang

Besteding van ¤ 16,69 per fietstocht

Bezoekers van de populaire website Fietsen Eén Twee Drie (www.fietsen.123.nl) besteden gemiddeld een bedrag van ¤ 16,69 per persoon per eendaagse fietstocht. Omgerekend levert dat een bestedingsbedrag van in totaal ¤ 801,- miljoen per jaar op. Fietstochten zijn derhalve van groot economisch belang. Dat blijkt uit het onderzoek, dat Fietsen Eén Twee Drie het afgelopen fietsseizoen heeft verricht.

Jaarlijkse toename
Onderzoeken uit eerdere jaren tonen al aan, dat fietstochten de nodige bestedingen onderweg opleveren. Dit bedrag lijkt zelfs jaarlijks toe te nemen. Hoewel er nog geen alomvattend onderzoek is verricht naar het grote economische belang van fietstochten en fietsroutes blijkt uit deelonderzoeken, dat dit aanzienlijk is. Enkele voorbeelden geven dit aan.

48 miljoen fietsdagtochten
Volgens een CBS-onderzoek in 2001/2002 werd gemiddeld ¤ 4,27 per persoon per dagtocht uitgegeven*). Er werden toen 48 miljoen fietsdagtochten gemaakt, die een bestedingsbedrag van in totaal ¤ 204,- miljoen opleverden.

Limburg en Noord-Brabant
Recreatieve fietsers in de provincie Limburg besteden in 2006 op een fietstocht via het fietsknooppuntennetwerk gemiddeld ¤ 5,80 per persoon. Fietsers in Noord-Brabant geven ¤ 4,40. per tocht uit.**)

Omzet: 215 miljoen
De Stichting Landelijk Fietsplatform constateerde in 2007 een toename van de omzet via fietstochten. Het Platform schreef: "In totaal gaven recreatieve fietsers in 2007 tijdens een fietsdagtocht (fietstochten langer dan 2 uur) ¤ 215 miljoen uit, waarvan ¤ 171 miljoen aan consumpties. Gemiddeld is dit ruim ¤ 4,90 aan consumpties per tocht per persoon".***)

801 miljoen euro
Uit het recente onderzoek van Fietsen Eén Twee Drie blijkt nu, dat de bezoekers van deze website - volgens hun eigen opgaves - zelfs ¤ 16,69 per persoon per eendaagse fietstocht uitgeven. Indien zij een dwarsdoorsnede van de recreatieve fietser in Nederland zouden vertegenwoordigen, zou het dan nu inmiddels gaan om een bedrag van in totaal ¤ 801,- miljoen per jaar. Gerrit Pruim, hoofdredacteur van Fietsen Eén Twee Drie, is verrast door de cijfers. "Misschien vertegenwoordigen de bezoekers van onze site inderdaad wel de meest actieve groep fietsers. Die relatief wat meer geld in hun hobby steken. Maar hoe dan ook, de omzet blijkt toch wel zeer aanzienlijk en lijkt flink toe te nemen.".

Goed voor economie en milieu
Pruim: "In de huidige economische crisis zullen de vakanties dichtbij huis dit jaar waarschijnlijk toenemen. Dus daarmee ook het fietsen en de fietsvakanties. Dat is goed voor onze economie. Het blijkt trouwens ook goed te zijn voor het milieu, want wie op fietsvakantie gaat of kampeert belast het milieu zelfs minder dan bij thuisblijven, zo blijkt uit recent onderzoek.****) We vangen dus zo meerdere mooie vliegen in één klap".

Meer dan 3.200 fietsroutes
Om het fietsen verder te stimuleren publiceert Fietsen Eén Twee Drie daarom inmiddels meer dan 3.200 gratis fietsroutes. Ze kunnen volgens de 1-2-3-formule volledig gratis vanaf internet worden gekozen, geprint en gefietst. Ze kunnen geselecteerd worden per plaats, per provincie, per land en per thema. Ook honderden GPS-routes zijn gratis van de site te downloaden. Daarnaast bevat de Actuele Fietsagenda van Fietsen Eén Twee Drie alle belangrijke georganiseerde fietstochten en fietsvierdaagsen in Nederland en Vlaanderen.

Links

* Actuele Fietsagenda: http://www.actuelefietsagenda.nl
* Meer dan 3.200 fietsroutes: http://www.fietsen.123.nl/fietsroutes.htm

---------------------------------------
*). Bron: CBS Dagtochtenonderzoek, 2001-2002/ Onderzoek LF-routes, Bureau Vandertuuk, 2003. **). Bron: Onderzoek 'Beleef het groen', dat in de zomer van 2006 onder de gebruikers van het fietsknooppuntennetwerk in de provincies van de Midden-Benelux gehouden is. ***). Nieuwsbrief Landelijk Fietsplatform Nederland: juli 2008. ****). Het onderzoek 'Reizen op grote voet 2005' is recent gepubliceerd door de Hogeschool voor Toerisme in Breda en onderzoeksbureau NRIT.

===============================================

Nadere informatie (

Ingezonden persbericht