Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Hilversum, 10 februari 2009

"KERNREACTOR PETTEN WEER OPEN"

De kernreactor in Petten gaat weer open. Halbe Zijlstra, VVD Tweede Kamerlid, bevestigt in het AVRO Radio 1 programma 'De Praktijk' dat er vanmiddag een brief van de betrokken ministers naar de Kamer gaat. "Inhoud van de brief is dat de reactor in Petten weer open gaat", aldus Zijlstra. Directe aanleiding is de medische urgentie. Fred Verzijlbergen, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Nucleaire Geneeskunde (NVNG), vindt het geweldig. "Met dit besluit zijn we buitengewoon gelukkig".

De reactor in Petten produceert 60 procent van de medische isotopen die in Europa worden gebruikt voor diagnosen en behandelingen. Door een tekort aan deze medische isotopen zijn inmiddels 6500 patiënten de dupe en zijn wachtlijsten opgelopen tot 2 a 3 weken. Vanaf eind volgende week zou de situatie volgens Verzijlbergen nijpend worden: "Eind volgende week zouden we niets meer krijgen en zou de patiëntenzorg ernstig in het gedrang komen.

De reactor in Petten zal enkele dagen nodig hebben om op te starten, maar begin volgende week wordt de eerste levering van isotopen weer verwacht. "Als de reactor in de lucht kan blijven zullen er weinig problemen zijn en zullen we er alles aan doen om de wachtlijsten zo snel mogelijk weg te werken", aldus Verzijlbergen.

Zijlstra is vooral blij met de snelle besluitvorming vanuit de ministeries. "Het komt niet vaak voor dat er zo snel besluiten worden genomen. Ik ben een keer snel bediend en dat gebeurt niet elke dag." Hiermee verwijst het Kamerlid naar de mondelinge vragen die hij gisteren heeft gesteld aan de betrokken ministers. Hij wilde vooral weten waarom een besluit om Petten open te stellen zo lang op zich liet wachten.

Afgelopen zomer zijn tijdens een reguliere onderhoudsbeurt gasbelletjes in het koelsysteem ontdekt, reden om de centrale te sluiten. De productie van de isotopen werd voor een deel opgevangen door de reactoren in België en Frankrijk. Deze twee reactoren zijn inmiddels wegens onderhoud gesloten. De druk om Petten weer op te starten werd daarmee steeds groter.

---