Gemeente Alkmaar


Alkmaar, 10 februari 2009

Bergermeer en De Hoef ingericht als 30-kilometergebied

De gemeente gaat de Bergermeer en De Hoef inrichten als 30-kilometergebied. Een deel van deze wijken heeft al een 30-kilometerzone. Waar dat nog niet het geval is, treft de gemeente de nodige voorzieningen. Er komen onder andere verkeersdrempels en wegversmallingen. In totaal past de gemeente 75 locaties in Alkmaar-West aan. Volgens planning zijn de werkzaamheden half mei 2009 klaar, maar het weer moet wel meewerken.

De voorbereidingen voor de wegwerkzaamheden zijn momenteel gestart. Op de plek waar een drempel, plateau of versmalling komt, zijn markeringen aangebracht. Op een aantal plaatsen verwijdert de gemeente bepaalde voorzieningen, zoals inritten.

Participatie

Vorig jaar heeft de gemeente drie informatiebijeenkomsten georganiseerd om de bewoners uit Alkmaar-West de gelegenheid te geven mee te denken over de te nemen verkeersmaatregelen. Alle op- en aanmerkingen zijn zoveel mogelijk meegenomen in het verkeersplan voor de Bergermeer en De Hoef. Het definitieve plan voor het invoeren van het 30-kilometergebied heeft vervolgens zes weken ter inzage gelegen.

30-kilometerzone

Binnen een 30-kilometerzone heeft verkeer van rechts voorrang. Op een aantal uitzonderingen na geldt dat straks voor de hele Bergermeer en De Hoef. Samen met de te treffen verkeersvoorzieningen maakt dit de wijken veiliger. De werkzaamheden bestaan uit het:


- maken van een plateau op een kruising of wegdeel


- herstellen van een gelijkvloerse kruising


- aanbrengen van een drempel


- aanbrengen of verwijderen van belijning


- verwijderen van bestaande inritconstructies


- creëren van parkeerplaatsen

In totaal past de gemeente 75 locaties aan in de Bergermeer en De Hoef. Het werk wordt in fases uitgevoerd en er wordt op niet meer dan vijf verschillende locaties tegelijk gewerkt. De overlast tijdens de werkzaamheden is gering. Daar waar de weg is afgezet, wordt verkeer omgeleid door middel van borden.


Noot voor redacties
(