Gemeente Amersfoort

Persbericht Gemeente Amersfoort - dinsdag 10 februari 2009

Amersfoort een van de goedkoopste grote steden

Amersfoort behoort inmiddels tot de top tien van grote steden met de laagste woonlasten. Dit komt doordat de belastingen in Amersfoort dalen in tegenstelling tot andere grote steden waar de lasten wel stijgen. Dit blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van het Centrum voor onderzoek naar de economie van lokale overheden (Coelo) van de Rijksuniversiteit Groningen.

Jaarlijks onderzoekt het Coelo de gemeentelijke woonlasten bij de 36 grote steden in Nederland. Met de term 'woonlasten' wordt de optelsom van onroerende-zaakbelasting, afvalstoffenheffing en rioolrechten bedoeld. Deze week werden de cijfers uit het meest recente onderzoek door Coelo gepresenteerd. Hieruit blijkt dat Amersfoort op de tiende plek staat van laagste woonlasten bij de grote steden. In 2006 stond Amersfoort nog op een zevende plek in lijst met duurste steden.

Wethouder Hekman van financiën stelt dat dit mooie resultaat het gevolg is van een solide financieel beleid. "In het collegeakkoord hebben we een gematigde lastenontwikkeling afgesproken. Meevallers bij afvalinzamelaar Rova bijvoorbeeld worden rechtsreeks vertaald in de tarieven voor de afvalstoffenheffing en onze rioolonderhoudskosten stijgen nauwelijks. Dat de gemeentelijke lasten in deze tijd van kredietcrisis dan zelfs kunnen dalen, is fantastisch."

De gemeenteraad bespreekt vanavond de tarieven van dit jaar.

Noot voor de redactie,