Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland

CG-Raad en Platform VG sturen brandbrief aan Balkenende

In de media wordt druk gespeculeerd over de maatregelen die het kabinet zal treffen om de kredietcrisis te bestrijden. Daarbij worden nieuwe bezuinigingen op de AWBZ ook steeds vaker genoemd. De CG-Raad en het Platform Verstandelijk Gehandicapten hebben premier Balkenende daarom een brandbrief gestuurd, waarin ze hem vragen de AWBZ te ontzien.

De organisaties vinden dat de kredietcrisis niet mag worden afgewenteld op mensen met een handicap of chronische ziekte. Hieronder volgt de volledige tekst van de brief.

Geachte heer Balkenende,

Aanstaande donderdag houdt u crisisberaad met de fractievoorzitters van CDA, PvdA en ChristenUnie en uw vicepremiers, de heren Bos en Rouvoet.

De Chronisch zieken en Gehandicapten Raad (CG-Raad) en Platform VG (Platform Verstandelijk Gehandicapten) zijn zeer geschrokken van berichten in de media over onorthodoxe maatregelen die het Kabinet wil nemen om de economische crisis aan te pakken. Als een van de maatregelen wordt een bezuiniging op de AWBZ genoemd. Dit kunnen wij nauwelijks geloven. Een bezuiniging op de AWBZ heeft namelijk desastreuze gevolgen voor mensen met een chronische ziekte, gehandicapten en ouderen.

Het kabinet heeft de AWBZ net ingrijpend gewijzigd. Mensen met een chronische ziekte of handicap en ouderen worden geconfronteerd met vergaande bezuinigingen op de begeleiding. Het gaat om een bezuiniging van circa 1 miljard euro. Mensen met een lichte beperking verliezen al hun uren voor begeleiding. Mensen met een matige tot zware beperking ontvangen minder uren begeleiding. De effecten zijn nog niet allemaal bekend. Maar zeker is dat deze maatregelen flink ingrijpen in het leven van mensen.

Ook de invoering van de Zorgzwaartepakketten in 2009 betekent een bezuiniging voor veel cliënten in een groot deel van de instellingen. Deze mensen verkeren in grote onzekerheid over de zorg waar ze voortaan recht op hebben. Het kabinet heeft altijd gezegd de veranderingen in AWBZ stapsgewijs en zorgvuldig in te willen voeren. Daarom heeft het kabinet toegezegd dat eerst wordt onderzocht wat de huidige veranderingen voor gevolgen hebben. Daarnaast heeft het kabinet steeds gezegd de AWBZ overeind te willen houden voor de meest kwetsbare groepen.

Met verdere bezuinigingen op de AWBZ komt aan die zorgvuldigheid echter een eind, terwijl de grenzen voor cliënten al lang zijn bereikt.

Het is in onze ogen bizar om de economische crisis af te wentelen op de zwaksten in de samenleving: chronisch zieken, gehandicapten en kwetsbare ouderen, terwijl bonussen voor topbestuurders worden ontzien en de hypotheekrente buiten beschouwing wordt gelaten. Wij verzoeken u dringend om bij het afwenden en beteugelen van de economische crisis af te zien van bezuinigingen op de AWBZ. Chronisch zieken, gehandicapten en ouderen die een beroep doen op de AWBZ hebben deze zorg echt nodig voor een menselijk bestaan en om deel te kunnen nemen aan de samenleving.

Met vriendelijke groet,

Ad Poppelaars
directeur CG-Raad

Wim Drooger
directeur a.i. Platform VG

(Geplaatst: 10 februari 2009)

---